Къщи, строени върху свлачище в Сарафово, „слизат“ към плажа

Собствениците им се жалват, но от Община Бургас не обърнали внимание, докато срутището не стигнало оградите на хората

Къщи, строени върху старо свлачище в бургаския квартал Сарафово, „слизат“ към плажа. Собствениците им споделят, че при следващия дъжд може да се озоват в морето. Те признават, че е строено върху старо свлачище, но настояват за спешни мерки за брегоукрепване от общината и държавата.

„Това е старо свлачище, което е било в застой, но не е направено никакво отводняване и то се активизира. С 15 метра се е разширило през последните години. Вече е до оградите ни. Може къщите ни да се озоват на плажа“, каза пред Нова телевизия един от жителите на Сарафово.

„През 2007 г. подадохме първата жалба към Община Бургас, а ефект няма. Ние се опитваме с подръчни средства да се оправяме, но това не е по нашите сили“, споделя друг от потърпевшите.

Той обясни, че с разрастването на Сарафово и намаляването на попивателната площ, т.е. дворовете на хората, се е усложнил и проблемът.

„Тази вода трябва да се оттича някъде. На всички е ясно, че канализацията на Сарафово първоначално е изградена за дъждовни води. Впоследствие започнаха фекалиите да се смесват с дъждовните води“, добави той.

Според него по улиците няма достатъчно водосъбирателни шахти.

„Цялата вода, която се изсипва в квартала, отива към морето. Който има мазе, се наводнява и обира част от тази вода. Всичко, което остава, отива към улица „Черно море“, която е успоредна на морето. Има отводнителна канавка за тези води. Тя обаче е унищожена, запушена е и цялата вода няма къде да се изтече“, разказва притесненият бургазлия.

„Водата изяжда почвата под краката ни“, добавя той.

Тонове земна маса са пропаднали след последния пороен дъжд. Хората, чиито домове може да се озоват в морето, настояват да се вземат спешни мерки, за да се спре свлачището.

Тротоарът буквално разделя свлачището от оградата на първите къщи. Хората са притеснени, че при всеки следващ дъжд все повече земя под краката им започва да липсва.