Симеонов си отива?

Оставката му е въпрос на часове, обяви Бареков и намекна, че е говорил със Сидеров за незабавно свикване на Коалиционния съвет

Майките на деца с увреждания излязоха на нов протест под прозорците на властта. Този път те настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Поводът е неговият коментар за законопроекта за хората с увреждания, в който той нарича майките „група кресливи жени” с „уж болни деца”, съобщава бТВ.

По обяд майките се събраха пред сградата на Министерския съвет. Протести ще има и в други градове от страната. Заявка за протест има и зад граница.

Очаква се българите в Лондон да се съберат в 19 ч. пред посолството ни там.

В отворено писмо до премиера и до председателя на парламента майките пишат: „Единственият адекватен отговор в случая е оставката на Валери Симеонов. Ако не му я поискате, значи сте съгласни с него”. „Крайно време е да се сложи край на този овластен цинизъм и омраза от лица, заемащи висши ръководни постове, който безнаказано накърнява достойнството на българските граждани”, се подчертава в писмото.

Майките са категорични, че зад исканията им не стоят политически интереси.

Валери Симеонов обаче им отговори, като изтъкна, че човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли, не боли, това е истината, стоя зад своите думи катeгорично, сподели той и допълни, че когато политическият съвет на коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти поискат оставката му, той ще я подаде.

„Всеки може да иска оставки, особено политически партии и политически лидери. Оставката обаче представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост. Причините могат да бъдат две – лични, морални, ако човек е допуснал грешка и по този начин смята, че ще я изкупи, а втората е искане за оставка в резултат на политическо решение. Такова политическо решение може да вземе политическия съвет на коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти. Същите те са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет”, коментира Симеонов.

„Става въпрос за мнението основно на трима души – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам по политически причини”, подчерта той.

„Протестите на БСП не ме притесняват. Нормално е политическа опозиционна сила да иска оставка. Да си ги събират, да ги карат с рейсове от различните градове”, подчерта той.

Междувременно евродепутатът Николай Бареков съобщи във Фейсбук, че вече е говорил с Волен Сидеров и намекна, че незабавно ще бъде свикан Коалиционния съвет, на който ще бъде поискана официално оставката на Симеонов.

„Разговаряхме току що. Съобщих на Волен Сидеров, че има пълната ми подкрепа незабавно да свика коалиционния съвет и да поиска оставката на Валери Симеонов като вицепремиер. Тази оставка трябва да бъде гласувана още в сряда в Народното събрание. Доколкото разбирам Цветанов брани Симеонов като Матросов на амбразурата. А Каракачанов се ослушва като гърмян заек“, коментира евродепутатът.

„Сигурен съм, че оставката е въпрос на часове. Странно как ужким Валери Симеонов водеше “война” срещу Домусчиев, а сега Домусчиев го брани с тяло и гел, тъй да се каже?“, добавя Бареков.