Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно с 14 гласа „за“ Чавдар Димитров за административен ръководител – председател на Административен съд – Бургас

Съдия Димитров има над 16 години юридически стаж, от които над 16 години в органите на съдебната власт. В периода 11.10.2004 г. – 23.03.2007 г. е бил младши съдия в Окръжен съд – Ямбол, след което е съдия в Районен съд – Бургас. От 28.02.2012 г. и към настоящия момент е съдия в Административен съд – Бургас. С решение на ВСС е бил командирован за една година в Брюксел като национален експерт в Генералната дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия. Съдия Димитров е получил единодушна подкрепа от Общото събрание на съдиите от Административен съд – Бургас.

Той заяви пред членовете на Съдийската колегия, че участва в конкурса за председател на Административен съд – Бургас, въз основа на своя юридически опит, експертни и комуникационни знания и умения. Той заяви намерение, с подкрепата на магистратите и заимстваните от страната и чужбина добри практики, да запази достигнатата от съда висока ефективност в правораздаването и да мотивира колегите си към постоянно повишаване на този стандарт чрез зачитане на утвърдените в работата на съда принципи на прозрачност, независимост, бързина и качество.

Кандидатът набелязва като цели за развитие на Административен съд – Бургас: гарантиране независимостта и равнопоставеността на магистратите от съда и засилване на формите на съдийското самоуправление като ефективно средство за ограничаване на възможностите за влияние върху независимостта на съда; постигане на стабилен баланс между повишаване на качеството на правораздавателната дейност и подобряването на бързината на правораздаването; антикорупционни мерки; участие и развитие на електронното правосъдие в административното производство и повишаване на доверието на обществото и медиите в работата на съда посредством поддържане на високи стандарти в комуникацията с тях, съответстващи на високите стандарти в административното правораздаване и в административното обслужване на гражданите в Административен съд – Бургас. Той сподели виждане като председател да създаде форум за обмяна на идеи между съдиите, както и да следва решенията на Общото им събрание.

Въпроси поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния касационен съд, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров – членове на ВСС, които поискаха информация за неговата мотивация да участва в конкурса, готовността му да защитава магистратите при накърняване на тяхната независимост, преодоляно ли е напрежението в колектива, относно материално-битовите условия за работа и кадровата обезпеченост на съда, необходимостта от уеднаквяване на съдебната практика и използването на Системата за измерване на натовареността на магистратите и други.

Подкрепа за кандидатурата на Чавдар Димитров заявиха Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев – членове на ВСС. Те акцентираха, че кандидатът е съдия от кариерата и обърнаха внимание на неговите професионални и морални качества, на достойнствата на представената от него Концепция и желание да работи за развитието на съда и за повишаване на доверието на гражданското общество в него.