Литературният конкурс на Алеф „влиза” в университета  

В шестото издание на надпреварата „Който спаси човешки живот, спасява цяла вселена”  могат да участват и студенти

Литературният конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  влиза и в университета. Освен ученици, от тази година в него вече ще могат да участват и студенти от цялата страна на възраст от 19 до 25 години. Център „Алеф” промени регламента и разшири възрастовия обхват на надпреварата поради големия интерес и многобройните запитвания за участие от страна на студенти от различни университети в страната.

Националният литературен конкурс  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” ще се провежда в две категории – за средношколци и за студенти. Във всяка от категориите участниците ще се състезават за  първа, втора и трета награда – съответно 400, 300 и 200 лева. Класацията ще извърши компетентно жури в състав: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф”, журналист, носител на званието „Човек на годината”

Темата на шестото издание на конкурса е:

ДА ОБИЧАШ, ВЪПРЕКИ…

Задачата на участниците е да напишат художествен разказ, в който да  смесят историческа правда със своето въображение. На основата на познанията си за миналото, те трябва да разкажат истории за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи. Герои могат да бъдат както реални личности или сюжети, които се основават на действителен случай, така и напълно родени от въображението.

Във виртуалната библиотека на сайта на Център „Алеф„ са поместени библиография, филмография и публикации по темата, които могат да предизвикат творческата фантазия и уменията на разказвачи.

Художествените разкази не трябва да надхвърлят 5 страници.  Срокът за тяхното получаване е 1 март 2019 година,  на електронна поща center.alef@gmail.com или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център Алеф.

Според регламента 20 от авторите – участници в конкурса от двете категории ще бъдат номинирани и ще участват в  тържествената церемония по награждаване в Бургас на разноски на организаторите през пролетта на 2019 година. От тях ще бъдат излъчени и победителите в двете категории. Организаторите са предвидили и поощрителни награди.