Цацаратурата погна Йончева заради искането за проверка на магистралите

Това е класическа схема за сплашване, каза тя преди да си да де имунитета

Цацаратурата погна депутатът от БСП Елена Йончева заради искането на социалистите за независима техническа експертиза на българските магистрали.

„Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване“, преди да изпълни прищявката на главният прокурор Сотир Цацаров и да се откаже от имунитета си.

Колегата й от парламентарната група на БСП Георги Михайлов също се отказват от имунитетите си, а тримата депутати от „Воля”, сред които и лидерът Веселин Марешки още умуват. Един народен представител от ГЕРБ също е сред бъдещите клиенти на Цацаратурата.

„Обвинението идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории”, каза пред журналисти Йончева. „Щом го е поискал, ще се откажа”, каза колегата ѝ от левицата Георги Михайлов пред бТВ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък изтъкна, че цялата парламентарна група застава зад тях. „Няма да ги изключваме от парламентарната група. Това решение ще остане непроменено до края на разследването”, подчерта тя.

Борис Кърчев от ГЕРБ каза, че веднага ще подаде писмено съгласие имунитетът му да бъде свален. „Щастлив съм, че ще дам имунитета си. Никога не съм се крил зад него”, изтъкна той.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че Елена Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери, и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ, съобщава бТВ. Разследването в Специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид”.

Спрямо Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля” по досъдебно производство, започнало в ОП – Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ГЕРБ заради неплатени данъци в особено големи размери. Проверката касае периода юни – юли 2015 г., когато в Стара Загора като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС.

Нужни са големи заслуги, за да станеш клиент на Цацаратурата, а червената Елена отдавна лази по нервите на другарите й от ГЕРБ и ОП, заради разкритията й за далавери. Едва ли някой може да си представи как тя докато е правила репортажи, е източвала трезора или е прала парите с Цецо беглеца. Докато Цацаратурата разследва небивалиците, измислени от политическите съперници на Йончева, тя навярно ще продължи да изобличава лъжците от властта.