Шмекерите на Бойко не щат машинно гласуване, десните плашат с протести

Тези, които искат да броят вота, грешно твърдят, че машините могат да се манипулират, коментира Димитър Делчев

БСП призоваха днес в парламента да бъдат отпуснати 50 млн. лева за въвеждане на машинното гласуване, но предложението им бе отхвърлено от управляващото мнозинство. Председателят на движението „България на гражданите“ Димитър Делчев пък каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ, че ГЕРБ са се опитали да извадят машинното гласуване от бюджета, за да оправдаят пропуска му и през идната година. Според него то е важно, защото означава честни избори.

„Машинното гласуване означава гласуване без невалидни бюлетини, без индийски нишки, без симпатични мастила, без сгрешени протоколи или умишлено преправени протоколи, както е в по-голямата част от случаите“, коментира Делчев.

По думите му машините за гласуване също не могат да се манипулират, както банкоматите. Тези, които искат да броят вота грешно твърдят, че машините могат да се манипулират. Той също предрече, че догодина ни очаква три пъти провеждане на избори.

Той даде за пример Румъния, където хората с невъзможност да гласуват, излязоха на протест и в крайна сметка исканията им бяха уважени. Той каза, че се надяват проектобюджета на ГЕРБ, който изключва машинното гласуване, да не бъде приет, защото това ще е „преврат срещу волята на народа“.

Ясно е защо шмекерите на Бойко не щат машинно гласуване. Заплахите на десните за протести обаче едва ли ще ги изплашат, защото заради участието на т.нар. реформатори в „Бойко II”, вече никой им вярва.