1000 лева за „Гражданска отговорност“? Абсурд!

Застрахователи плашат с непоносими цени на застраховките, ако държавата не сложи праг на обезщетенията за смърт

Над 1000 лева „Гражданска отговорност“ може да стане факт, ако не бъде ограничен размерът на обезщетенията след смърт на близък, обявиха от Асоциацията на застрахователите в България. От бранша смятат, че са изправени пред финансова заплаха след решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение, съобщава бТВ.

В опит да се реши проблемът между две четения на промените в Кодекса за застраховането, се появиха лимити за обезщетенията след смърт. 20 хиляди за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хиляди за брат или сестра и 5 хиляди при „емоционални отношения“.

Застрахователите ще предадат на компетентните органи 9 юридически кантори, които по думите им били „търговци на смърт“ – давали на близките на пострадалите минимална част от обезщетението, а прибирали до 80% от него.

Христина Христова, която загуби бащата на детето си миналата година, докато е била бременна, споделя, че се чуди кой и как е пресметнал колко струва живота на партньора й. Цената от 20 000 лева е нереална.

„За мен това е нелепо. Моето дете никога няма да види баща си. Каквато и сума да се плати, е малко, но това е нелепо”, коментира Христина Христова.

Застрахователите пресмятат, че делата по „Гражданска отговорност” само в Софийския градски съд през август тази година се удвояват спрямо миналата.

„Мъжът ми не струва 20 хиляди, но колкото и да ми платите, не бихте могли да ми го заместите. Обезщетенията биха могли дори да се покачат, но това да стане през имуществени щети, там, където плащаме медицински разходи, където плащаме възстановяване, където заместваме доход в семейството”, заяви Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите.

Оказва се, че има адвокати, които плащат на близък на пострадал авансово 5000 лв., сдобиват се с пълномощно и след това осъждат застрахователя за огромни суми, коментират от бранша. Ако има лимити, близките ще знаят и какви пари да очакват.

В предложенията, които засега остават замразени по разпореждане на премиера, има и текст според, който трябва да се изработи методика с размера на обезщетенията и за увреждания.

„Лечението струва 6000 или 7000 лева – методиката го определя на 2000 – толкова ще плати застрахователят. Останалото е в джоба на пострадалия. Ако не можеш да си го позволиш, търсиш заеми, търсиш бързи кредити. Къде отива гражданската – какъв е смисълът”, коментира адвокатът Георги Вълков.

От Института за пътна безопасност настояват за баланс между пострадалите и застрахователите.

„Учудващо как така имаме над 20 компании, някои от тях международни, които искат да работят на загуба в България. Някой задава ли си този въпрос”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Цената от 1000 лева за застраховка „Гражданска отговорност“ е абсурдна. Голяма част от българите са дали по толкова пари, за да се сдобият с трошка от европейските автоморги. Как да платят хилядарка на застрахователите?

Вместо да се чудят как да изпразнят джоба на бедните хорица, нека управляващите се замислят как да реформират системата! Защо системата на застраховане „Бонус-малус“ най-после не влезе в действие? Така редовните и съвестни шофьори ще плащат по-малка застраховка, а тези, които правят по една или няколко катастрофи за година, ще дават двойно повече пари за застраховки. Това ще спомогне за намаляването на катастрофите.