Никанор, личността на годината и приватизираният манастир за евросубсидии

По информация на пернишкия „Градски вести“, на традиционна церемония по обявяване на перничани  с принос към града и региона са отличени областният управител на Перник  Ирена Соколова и игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор. Отличието на архимандрит Никанор е за принос в духовната сфера и домакинството на Църногорския събор. За трета поредна година събитието се провежда в партньорство с работодателската организация КРИБ-Перник. (https://gradski.org/87711/irena-sokolova-i-arhimandrit-nikanor-lichnosti-na-2018-g-v-pernik/)

Удивителното в случая е, че именно през 2018 г. нееднократно в медиите бяха публикувани разкрития за скандални действия на архимандрит Никанор в точно обратна посока и в разрез с църковните правила и устав. Именно от Църногорския събор „В сърцето на Граово“ през юли т.г. медии изкараха видео на подпийнали свещеници с участието на Никанор, които танцуват по нощите на сцената на събора и пеят „Ако умрам ил загинам…“. Същите после дълго оправдаваха действията си с църковни песнопения.Резултат с изображение за никанор манастир

През 2018 година стана ясно, че управляваният от игумен Никанор Църногорски манастир е обременен с фирми с монастирски имена, които са с капитал от по 2, 50, 100 лв. Все еоод-та и едно оод, настанени с дългосрочни договори за манастирски имоти и усвояване на евросубсидии. Дори манастирските обори и мандра били прехвърлени към частна фирма – за изпълнение и усвояване на европроекти.

Пак от медии т.г. стана известно, че игумен Никанор е благословил цивилен младеж като собственик и управител на една от фирмите закачени към манастира. Младежът носи подрасник, а в съботно-неделните дни продава свещи на поклоници в манастира.

На всичко отгоре Църногорския манастир е снабден с невърнат просрочен кредит към КТБ, въпреки усвоените субсидии от ДФЗ по проект, предназначени именно за връщане на заема. Оказва се, че пари от разни места минават и заминават, а кредитът и задълженията за манастира остават. Разкри се ведомствено-служебна и успоредна частна практика за надзор и работа с манастирски имоти и средства на принципа „подопечен ревизор-роднина“.

Като особенно духовно постижение на архимандрит Никанор се открои изгонването му от българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора, Атон. Това се случва навръх празника на манастира през месец май на 2018 г. Опитите за опровержание на изнесените в медиите информации за това бяха безславно прекратени от архимандрита и останаха без успех след публикуване на копие от протокол на гръцки полицаи в тзи връзка.

Друг принос в духовната сфера е явната ревностна защита на новия, настоящия църковен календар и същевременно тихото осъвременавяне и съвместяване на църковно служение хем по стария, хем по новия такъв.

Именно поради изложените причини, а и по ред други, съответният избор на Никанор за личност на 2018 г. , пък било то и само за Перник и само на местния вестник „Съперник“, в партньорство с работодателската организация КРИБ-Перник, буди абсолютно недоумение у запознатите с работата на свещеника.