С Новата година иде и скъпотията

Вода и природен газ ще са с нова цена, а поскъпналият ток за бизнеса може да повлече редица стоки и услуги

Новата година ще дойде със сериозно поскъпване на живота. Вода и природен газ ще са с нова цена, а поскъпналият ток за бизнеса може да повлече редица стоки и услуги, съобщава бТВ.

От догодина водата поскъпва в над 20 града. Цената на природния газ ще е с около 4 на сто нагоре – това няма да оскъпи парно и топла вода, но за онези, които се топлят на газ и за бизнеса, сметките ще са по-високи. Заедно с това върви и сериозно поскъпване на данъка на старите коли. Чакат се и по-високи лихви по кредитите, по-високи осигуровки за онези, които получават високи заплати.

В парламента депутати, бизнес и регулатор пък търсиха отговор на въпроса защо цената за тока на бизнеса на борсата скача с по 20 – 30%.

„Има опасност да се стигне до поскъпване на доста стоки от първа необходимост, говорим за хляб, месо”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Опозицията постави и въпроса дали няма картел на онези, които продават ток. Според енергийния регулатор за картел следи антимонополната комисия, а подобна проверка може да трае години.

„В никакъв случай отговорите не могат да бъдат дадени в рамките на месец два”, каза Иван Иванов от КЕВР.

Според енергийния министър Теменужка Петкова средните цени на енергийната ни борса са най-ниските в региона, но за бизнеса пазарът категорично е изкривен.

„В повечето европейски страни битът плаща 4 пъти по-висока електроенергия, отколкото бизнеса”, заяви Константин Стаменов от Асоциацията на индустриалните потребители на електричество.

Заради предстоящите скокове в цените, от синдикатите пресметнаха, че държавата трябва да увеличи поне 4 пъти социалните помощи.

„Тези пари могат да стигнат за 2-3 дни издръжка на едно 3-4 членно семейство. Трябва и да се въведат помощи за ползване на вода”, коментира Ваня Григорова от синдикат „Подкрепа”.

Поскъпването й е неизбежно, а хората като Илия могат да се надяват само общината да поиска от ВиК-то да се откаже или пък да отложи скока.