„Ало, Банов съм“, не е схема на министъра, a на „Борисов III”

Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата заради разкритието на Елена Йончева, че Банов искал да опрости неустойка на изпълнител на обществена поръчка

Тази афера „Ало, Банов съм“, не е схемата на Банов, тя е на правителството на Борисов. Това заяви Елена Йончева пред бТВ, след като хвърли бомбата с аудиозаписа от 2016 година, уличаващ, по думите й Боил Банов в ощетяване на държавата.

Междувременно Спецпрокуратурата влезе в Министерство на културата.

На записа, според депутатката от БСП, се чува гласът на тогавашния заместник- министър на културата и настоящ министър, който искал да опрости неустойка на изпълнител на обществена поръчка.

Записът е за ремонта на Ларгото. От него, според БСП, става ясно, че се организира стратегия за опрощаване на неустойка в размер на поне 700 хиляди лева заради забавяне на ремонта.

Според левицата думите на записа са от разговор на Банов по телефона, с изпълнителя на поръчката.

„От 4 години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция европейски програми и проекти в МК – Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове”, заяви министър.

bTV обаче се свърза със споменатия от министъра служител – Ангел Ангелов и той отрича твърденията на Боил Банов.

„До този момент, като държавен служител, никога не съм уволняван. Нямам отношение към записи, и изказванията на Банов приемам като клевета”, каза Ангелов.

Междувременно социолозите Кънчо Стойчев и Стойчо Стойчев казаха в предаването „Лице в лице”, че политическите скандали между ГЕРБ и БСП няма да прелеят електорат от едната в другата партия, а по-скоро ще откажат хората от политиката.

Според Стойчев предизборната кампания вече е опорочена, а управляващите са неуправляеми. Той отбеляза и че в момента ГЕРБ е по-неодобряваната от двете партии.

„Не е ясно как ще се изрази това на изборите, но може пак да се случи, че ще избираме от две злини по-малката, защото скандалите, които виждаме, не правят чест на управляващите”, коментира социологът.

Според Стойчо Стойчев пък предизборната кампания ще е ожесточена.

„Очевидно ще се играе по този начин като се вадят компромати”, отбеляза той.

Стойчо Стойчев коментира и скандала с Елена Йончева и обвинението в пране на пари. Според него е притеснително цяла партия да застава зад свой член и да заяви, че той се напада от прокуратурата по политически причини.

„Това до голяма степен уронва държавността в България”, каза той.

Държавността е вече толкова уронена, че е все тая дали партийците вкупом ще заграчат срещу цацаратурата и службите, които се използват като бухалки от управляващите, а смешният плач на социолозите за отливът на избиратели ще бъде забравен след изборите. Няма смисъл да избираме измежду двете злини по-малката! Време е да им покажем, че са недостойни за гласа ни!