България ще бъде осъдена заради обиските в адвокатските кантори?

Топ адвокат посочи нарушенията, държавата гази нагло закона

България вероятно ще бъде осъдена заради обиските в адвокатските кантори, ако засегнатите подадат жалба в Европейския съд за защита правата на човека. Това предупреди известният адвокат Людмил Рангелов.

Той обясни в предаването „Лице в лице” по бТВ, че законът не предвижда специална защита на адвокатските кантори, а на определени вещи и документи, които се намират в тях – книжа, досиета, компютърна техника и всички документи, които касаят отношенията адвокат – клиент. Подобни материали не могат да бъдат изземване от адвокатската кантора, подчерта заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет. Той влезе в студиото на бТВ, за да коментира претърсването на адвокатски кантори преди Нова година.

Има нарушения при обиските в адвокатски кантори, извършени в края на миналата година по нареждане на Специализираната прокуратура, поясни Рангелов.

Според него като нарушение може да се посочи и извършването на обиските през нощта. Като проблем той посочи и невъзможността определението на съда, допуснал претърсването и изземването, да се обжалва.

Людмил Рангелов посочи, че при това положение, ако засегнатите подадат жалба в Европейския съд за защита правата на човека, България вероятно ще бъде осъдена.

По думите на Ангелов, недопустимо е поемните лица, които са участвали в обиска, да са колеги на разследващите или дошли с тях. Рангелов уточни, че европейската практика в подобни случаи е поемните лица да са юристи, за да преценят дали това което се изземва е в категорията адвокатски книжа или досиета.

Обиските са били направени в кантори на адвокати, които работят по дела, свързани със завод „Дунарит“. Според собственика на предприятието – Емилиян Гебрев, целта на обвиненията срещу него е да се спре придобиването на „Дунарит”.