Дюните изчезват заради трима министри, природозащитник ги разобличи

3272 дка, превърнати в земеделски земи, трябва да се отчуждят, за да се запазят, а това е колкото 25 км магистрала, обясни Атанас Русев

Трима министри, които не си спазват задълженията, носят вина за унищожаването на дюните по българското Черноморие. Това каза в интервю за бТВ Атанас Русев от Екосдружението „Да запазим Корал“. Той посочи кои са велможите, заради които природните забележителности изчезват и предупреди, че както е тръгнало България може да остане без морски туризъм.

Природозащитникът влезе в студиото, за да коментира разораването на една ценна дюна на Къмпинг „Смокини“. Действията на човекът, който е решил да я премахне, за да има по-добра гледка към морето, са брутални, но според Русев трябва да се каже ясно защо дюните стават частни и кои са министрите, които имат вина за това, което се случва на морския бряг.

„Всички дюни са ценни. Според закона те са публична държавна собственост. От 4500 дка пясъчни дюни по нашето Черноморие 3272 дка попадат в частни имоти, т.е. ¾ от тези природни забележителности вече не са държавни, а частни“, обясни прородозащитникът.

„В периодът 1998 – 2002 г. в актовете за плажовете не са включени тези дюни, а са ги направили земеделски земи. След това те са станали общински, а те са ги продали на частници. Сега частникът има земеделска земя, която всъщност е пясъчна дюна. Той й сменя статута и строи хотели на самия бряг“, добави Русев.

Човекът може да си е купил лозе, но ако се сондира, ще се види, че 15 метра надолу е пясък, обясни той.

„Законодателството добре защитава дюните – дефинира ги и става ясно какво трябва да направи държавата с тях, но през последните три години, откакто са приети специализираните карти, които са нормативни документи, трима министри не си спазват задълженията“, подчерта прородозащитникът.

„Министърът на туризма трябва да заяви промяна в кадастралните карти за местата, където има дюни. Министърът на регионалното развитие и благоустройство пък трябва да утвърди актове за отчуждаване и за изключително държавна собственост на дюните. Министърът на околната среда и водите според специализираните карти трябва да даде информация за кадастъра в срок от 1 година от приемането на ЗУЧК, което е от 2008 г., а Агенцията по кадастър в рамките на 6 месеца трябва да сложи тези специализирани карти в кадастъра и да ги одобри“, обясни Атанас Русев.

„Това не се е случило. Трима министър не си вършат работата“, подчерта той.

„Знаете ли какво представлява отчуждаването на 3272 дка частни дюни, които по закон са публична държавна собственост? Това е като отсечка от 25 км за магистрала. Държавата може да прави пътища и да отчуждава терени. Защо не може да спаси пясъчните дюни?

Това е нашето богатство. Ние искаме да защитим държавният интерес“, заяви природозащитникът.

Той коментира и отмяната от Върховният административен съд на решението на Министерския съвет на плана за управление на Национален парк „Пирин“.

„До това решение се стигна, защото министърът на екологията Нено Димов заблуди кабинета и лично премиера. Министрите са приели едно незаконосъобразно решение“, подчерта екологът.

„Вчера министърът на околната среда и водите заяви, че ще се съобрази с решението на ВАС. Представяте ли си, че ако беше казал, че няма да направи това?“, попита Русев.

Решението на Министерския съвет беше отменено вчера от петчленен състав на Върховният административен съд.

По думите на Русев в плана за управление на „Пирин” никъде не фигурира „втори лифт на Банско”.

Ние не сме „за” втори лифт на Банско, но да бъде направен законно, уточни екологът.

„Дори алпинистът Боян Петров направи предложение на Министерския съвет за това и то бе отхвърлено с някакви измислени аргументи. Може и трети да има, но да бъде направен, като се спазва закона, а не да се приеме едно незаконосъобразно решение и да се изопачава истината“, каза още Атанас Русев.