Министър се жалва от рекетьори заради компромата на Йончева

 Готов е да подаде оставка заради аферата „Ало, Банов съм“, но твърди, че няма опростени пари

От 4 години съм рекетиран с някакви записи. Това каза министърът на културата Боил Банов, след като депутатът от БСП Елена Йончева го обвини за схема, с която предлагал процедурни хватки, за да не се търсят неустойки от изпълнителя на ремонта на Ларгото в размер на 700 000 лева от времето, когато е бил зам.-министър в същия ресор през 2016 г. Тя изнесе пред медиите аудиозапис, на който твърди, че се чува неговия глас.

Причината за неустойката е забавяне на ремонта, съобщава бТВ.

В записите се чува как се дават разпореждания, така че да не се съди изпълнителят.

Изпълнител на Ларгото е ДЗЗД “Антична Сердика”.

Министърът пък заяви, че няма опростени пари и се оплака, че е рекетиран.

„Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове и несправяне”, подчерта Банов. „Аз не се поддавам на рекет”, категоричен е Банов.

„Реагирал съм на случая с Ларгото и съм го изпратил на съд още тогава, въпросите са към друг”, добави той.

Записът е правен от служител на министерството, твърдят от БСП. Той бил готов да свидетелства.

Според БСП заключенията на АДФИ подкрепят твърденията на левицата.

Всички документи около тази обществена поръчка показват, че се е вървяло именно в посоката да не се търсят неустойки от изпълнителя, твърдят от партията.

В записа, пуснат пред медиите по време на пресконференция в централата на БСП, се споменава името Мечкунов. Според левицата това е ръководителят на проекта от страна на Министерството на културата.

Йончева обяви, че ще сезира прокуратурата и ОЛАФ, тъй като Ларгото се е ремонтирало с европейски средства.

Банов обаче отговори, че има заведен иск от Министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв. и в момента текат съдебни дела.

Той представи пред медиите искова молба, изпратена до Софийския градски съд през януари 2017 г. В документа се изискват точно тези 750 000 лв., за които говори Йончева, твърди Банов.

Той ще се консултира с адвокати. Министърът каза, че ще съди всеки, когото може, „по трасето”.

Той нарече случващото се „инсинуация” и „опит за гавра”. „Вероятно аз ще заведа дело по всичко това, ще опиша с какво ме рекетират и как. Това са „проектаджии”, които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и ако това не става, започват да рекетират, шантажират, тормозят и сплашват”, уточни Банов.

От думите му стана ясно, че е готов да подаде оставка, ако му бъде поискана, но ще я подаде без чувство за вина.

„Реагирал съм на случая с Ларгото и съм го изпратил на съд още тогава, въпросите са към друг”, каза пък председателят на Комисията по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, след като му бе зададен въпрос за разследването на Елена Йончева по аферата „Ало, Банов съм“.

По повод изнесените днес на пресконференция на БСП данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

ГЕРБерастите сгрешиха с опита да омаскарят Елена Йончева. Обвинението срещу нея е смешно, а тя направо ги разсипа. Сега ако и за вилата в Барселона, изкара информация хората на Бойко ще трябва да мислят за четвърто правителство

Очаква се смелата Елена да разкрие всякакви схеми за корупция. Кой ще е следващият нокаутиран?