Сделката на (З)Мей пропадна, Брекзит май няма да има

Пред сградата на правителството привържениците на оставане в Европейския съюз ликуваха, след като британският парламент унизи премиера

Британският парламент отхвърли сделката на Тереза (З)Мей с ЕС за Брекзит. 432-ма депутати гласуваха срещу споразумението с Брюксел и едва 202-ма го подкрепиха, съобщава Нова телевизия. Поражението е историческо – за последно разлика от 200 гласа е имало при гласуване през 1924 г.

Опозицията пък поиска вот на недоверие към премиера Тереза Мей, който ще бъде гласуван днес.

Пред сградата на правителството привържениците на оставане в Европейския съюз ликуваха. Ликуваха и привържениците на Брекзит. Всички те искат излизане от блока на 29 март, дори и без сделка.

„Пълно унижение”, „Историческо поражение”, „Борба за живот” – това са само част от заглавията на водещите британски издания в деня след гласуването.

Реакциите от Европа бяха категорични – няма да има предоговаряне на сделката. Това бе многократно заявено от европейските лидери още преди гласуването в британския парламент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че шансовете Обединеното кралство да излезе от ЕС хаотично са се увеличи значително.

А това би довело до огромен шок за британската икономика. Ако Лондон излезе от Общността на 29 март без сделка, икономиката ще се свие с цели 8%, сочат предварителните анализи. Ще се образуват и огромни задръствания по границите, тъй като ще трябва да се проверяват всички продукти, които влизат и излизат от кралството.

„Великобритания няма път назад. Законодателството им вече не предвижда регламент за следващи евроизбори. Следователно напускат най-късно с края на мандата този Европарламент“, коментира във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков.

„Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия няма да бъдат представени в следващия Европейски парламент. Абсурдно би било да останат член на ЕС без право на глас в ЕП и Съвета. Следователно Брекзит ще се случи от само себе си със сделка или без. Иначе Консерваторите продължават да водят в социологическите проучвания над лейбъристите“, добавя евродепутатът.

Според приятелят му от социалните мрежи Христослав Христов пък Брекзит няма да има. „Преди гласуването Мей обяви, че ако парламентът не гласува сделката, то няма да се излиза без сделка, а ще се спре Брекзитът. Сделка не се гласува, защото тя е по-голям резил от това да са членове. Така схемата е ясна – Тереза уговаря неизгодна сделка, тя пропада и си намират повод да отменят референдума“, коментира той.