Черноморец става Блатоморец, пясъкът от плажа изчезна

10 милиона лева от евросредства за помощ на рибарството използвани за унищожаване на условията за туризма и природните местообитания, коментира Тома Белев

Морето стана блато, а пясъкът от плажа в Черноморец мистериозно изчезна. Това принуди жителите на морския град да протестират. В подписка над 300 души настояват да бъдат изследвани теченията в залива и ивицата да бъде възстановена, съобщава Нова телевизия.

Хората са притеснени, защото плажът, който преди построяването на рибарското пристанище, се е славел със своя пясък, е оголено до камък, а туристите с всяка следваща година намаляват.

Жители на Черноморец негодуват срещу рибарско пристанище, разширено и обновено за 10 милиона лева. Пристанището функционира от 3 г., а за това време хората с ужас наблюдават как пясъкът изчезва. Пясъкът е изтласкан в другия край на ивицата, където се образува заблатяване.

С отнемането на пясъка е започнало и свличането на брега. Свлачището е напът да погълне и стълбището, по което доскоро се е слизало на плажа.

„Една трета от плажа го няма на този етап, ние се притесняваме какво ще се случва в следващите години”, коментира Яна Николова от Инициативния комитет, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Откакто беше завършено пристанището, пясъкът изчезна, за което ние търсим отговорност от проектантите, строителите и изпълнителите”, каза Георги Димитров, собственик на малки хотели.

„Бизнесът на хората загива тотално. Почиващите намаляват, защото морето стана едно блато”, каза жена от протестиращите.

Капацитетът на пристанището е за домуване на 110 лодки, но в момента зимуват не повече от десетина и няколко яхти.

Общината в Созопол, която стопанисва пристанището, е потърсила помощ от Института по океанология. Местните обаче не са съгласни за изграждането на буни. „Не искаме с бетон да оправяме още бетон. Трябва обследване на плажната ивица и теченията, след което да се каже какво трябва да се предприеме от тук насетне”, заяви една от протестиращите.

10 милиона лева от евросредства за помощ на рибарството използвани за унищожаване на условията за туризма и природните местообитания, коментира пък екологът Тома Белев.