Ще надуят ли спекулантите цените на хляба и млякото?

Тристранката обсъжда днес шоковото поскъпване на тока за бизнеса

Притесняваме се и от спекулативен скок в цените на основните хранителни продукти – хляб, мляко и др. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Лице в лице” по бТВ.

Притеснението на синдикатите идва от високия скок в цените на тока за бизнеса. Заради шоковото поскъпване на електроенергията на свободния пазар днес на извънредно заседание се събра Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на Пламен Димитров Комисията за енергийно и водно регулиране има механизми да следи и свободния пазар на ел. енергия и да започне разследване дали има спекулации.

Другите два регулатора – Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), трябва да следят да не се повишават спекулативно цените на основните продукти.

Междувременно предприемачът Кирил Вътев каза в „Плюс-Минус по Нова телевизия, че ще има повишаване на цените. Това е повече от сигурно, защото по цялата верига – от полето до крайния продукт за трапезата, навсякъде трябва ток, поясни той.

По думите му поскъпването няма да бъде драстично и цените ще се регулират от пазара. „Конкуренцията на пазара ще регулира цените. Не за пръв път има поскъпване на суровини, на горива, на електроенергия, но в крайна сметка пазарът или приема едни цени, или не. Ние ще се ръководим точно от поведението на пазара. Нашият пазар е доста свит, а предлагането е огромно. Големият проблем на българските производители, без значение на какво, е, че ние се конкурираме с мощни европейски кооперативи” обясни той.

Никой от производителите не иска да вдига цени, но ще бъдем принудени, заяви категорично Вътев.