Иванчева и Петрова съдят България в Страсбург, държавата ще загуби милиони

Те са подали жалби до Съда по правата на човека заради зрелищния им арест и дългия период на престой в ареста

Отстранената кметица на квартал „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова съдят държавата в Страсбург. Това потвърдиха пред Нова телевизия адвокатите им. Те са подали жалби до Съда по правата на човека заради зрелищния им арест в центъра на София, дългия период на престой в ареста, както и условията в килиите.

Международен екип от адвокати е внесъл две жалби, съобщава бТВ. Те са с огромен обем. В тях се засягат няколко текста, по които са допуснати нарушения на човешките права. B двете жалби cа посочени наpyшения на няĸолĸо теĸcта от евpоĸoнвенцията.

Посочени са и условията в килиите на двете подсъдими, както и четирите месеца необоснован арест на базата на решенията на Специализирания съд за мерките за неотклонение от есента до днес.

До седмица се очаква и Спецапелативният съд да се произнесе по мярката им за неотклонение. Двете бяха освободени на 22 декември след осем месеца в следствения арест.

Отстранената кметица на „Младост“ и заместничката й са обвинени в получаване на подкуп в особено големи размери. Според Спецпрокуратурата парите били искани от строителен бизнесмен, за да му придвижат преписката за строеж.

Иванчева и Петрова многократно са се позовавали на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека и на ĸoнĸpeтни дела, включително срещу България, в които при сходна фактическа обстановка Европейският съд по правата на човека e установил нарушение.

Страната ни отново ще бъде осъдена и държавата ще загуби милиони заради стремежът на управляващите да изкарат две жени най-опасните престъпници в държавата.