Полицаи влизат в къмпинг „Смокиня” заради каравани? 1,2 декара дюни са унищожени

Основната част на заравнената територия е в частен имот, в който първоначално е била поставена караваната

От заравнените с багер 1295 кв метра площ 1205 са пясъчни дюни. Това каза пред камерата на бТВ Детелина Иванова от отдел „Защитени територии“ към РИОСВ – Бургас.

Екоинспекцията ще сезира полицията и за останалите каравани в къмпинга, които се намират върху дюни. До момента са установени трима нарушители.

Детелина Иванова съобщи, че в изораната край морето земя три вида дюни.

Най-малка част са зараждащи се, има сиви и бели, уточни тя.

Основната част на заравнената територия е в частен имот, в който първоначално е била поставена караваната.

Геодезическо заснемане на разораната защитена територия е установило, че най-много са засегнатите бели дюни, които са и най-ценни. Малка част от унищожените местообитания попадат в концесията на плажа. Повечето са в частни имоти.

„Ще се свържем с научни организации, които ще ни посъветват по какъв начин може това местообитание в по-кратък срок да бъде възстановено“, обясни директорът на РИОСВ Тонка Атанасова.

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинения на двама от задържаните за унищожаването на дюните – на сочения от прокуратурата за подбудител и на багериста, заравнил терена. На третия задържан – 18-годишен ученик, който е бил в багера, не бе подведен под отговорност. Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба.