Президентски шут по Шайката, Радев насъсква службите срещу „Борисов III“

Зове ги да навлязат в „съзнателно отбягвания периметър на властта”, в зависимостите между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки

Българският президент Румен Радев вече не вижда възможност да работи с правителството на Бойко Борисов.

Пресконференцията, дадена за втората годишнина от встъпването си в длъжност, може да се приеме като обявяване на война срещу Шайката. Държавният глава открито призова службите да навлязат в „съзнателно отбягвания периметър на властта”, в зависимостите между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки.

„Не виждам база за партньорство при сегашния курс на управлението! Той е конфронтационен и често погазва закона!“, заяви Радев.

Ситуацията в последната година той обрисувана така: „Година на илюзорна стабилност. Нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания. Президентската институция често бе последна бариера пред лобисткото законодателство”, съобщава бТВ.

Президентът напомни, че 7 пъти е наложил вето през 2018 г., но само веднъж ветото му е било зачетено – относно закона за приватизацията.

Радев разкритикува правителството за липсата на прозрачност в разпределянето на публични средства без обществени поръчки от изкуствено формиран бюджетен излишък.

„Всички тези действия засилват усещането за корупция за лични интереси и зависимости. Бутафорният конкурс за изтребителите извади порочният стил на управление на международната сцена. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта”, заяви президентът.

По думите правителството концентрира власт отвъд отредената му по Конституция и нарушава баланса на властите.

Радев поиска антикорупционния орган, прокуратурата, МВР и службите да навлязат в „съзнателно отбягвания периметър на властта”, в зависимостите между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки.

„Какви пари харчат, имат ли свързани лица скрито придобиване на активи, имоти и сметки у нас и в чужбина. За да върви обществото напред, трябва да се възстанови доверието на хората в държавността, а това преминава през възмездието”, подчерта държавният глава.

Президентът обяви, че създава Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Този съвет трябва да предложи алтернативи на икономическия блокаж и идеен застой на страната.

„Въпросът вече не е дали, а кога по отношение на предсрочните избори. За да имат те смисъл, трябва да има реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори с видеонаблюдение на преброяването, премахване на втория протокол от секциите, актуализация на избирателните списъци”. Така Радев отговори на въпроса необходими ли са предсрочни избори.

Той би подкрепил нов политически проект, ако работи за модернизацията на България.

„България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото, което трябва да направим, да пречупим корупцията и да си отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост”, уточни държавният глава.

Радев отново напомни, че президентски правомощия са били прехвърлени през годините към правителството по отношение на службите и допълни: „Дали ще се потърси увеличение на правомощията зависи от политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление”.

„Ако и следващият парламент излъчи компромисна или безпринципна коалиция, това ще е последното раздаване на картите в настоящата политическа система”, предупреди Румен Радев.

Той защити и журналистът и депутат от БСП Елена Йончева, която беше обвинена в пране на пари от КТБ. „Г-жа Йончева ли връчи наградата мистър икономика, тя ли водеше по списък политици за пари на ръка от банката”, попита Радев.

Ръкавицата е хвърлена. Очаква се реакцията на Шайката. До дуел обаче едва ли ще се стигне, защото никой от т.нар. лидери няма смелостта да се изправи очи в очи срещу президента.