С достойнство и морал срещу задкулисието и мафията!

На 09.01.2019г. представители на ГД „БОЕЦ“ проведоха среща с г-н Лозан Панов – Председател на Върховният касационен съд. Срещата бе по инициатива на БОЕЦ, след подадено Заявление до кабинета на г-н Панов. Срещата ни бе предварително огласена и с прессъобщение до медиите, в стил на прозрачност и публичност, както при всяка наша акция и инициатива. Предварително бе огласен и повода – желанието ни да запознаем г-н Панов с инициативата на БОЕЦ – „НЕЗАВИСИМ СЪД – СВОБОДНА ДЪРЖАВА“!

В началото на декември БОЕЦ излязохме в единна акция в осем града в страна под този надслов в защита на достойните български магистрати отстояващи независимостта на съдебната система и принципите на правовата държава. А само седмица преди това бяхме пред ВСС заедно с колегите  от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и други граждани със същата цел.  Тези наши действия бяха провокирани от редица случаи на репресии, удари и тенденциозни проверки спрямо следовател Бойко Атанасов, съдия Методи Лалов, съдия Калин Калпакчиев и най-вече  срещу съдия номер едно, Лозан Панов. Мафията и задкулисието се опитват да смачкат незивисимите, непримиримите и тези, които открито и без страх говорят за реалните проблеми на българското правосъдие и предлагат решения на проблемите. Това е изключително опасно за мафията, защото , ако съдебната ни система заработи реално и те изпуснат контрола върху нея, ще бъдат разкрити извършените от тях престъпления и ще им бъде потърсена отговорност! 

Цацаров се явява наместник на мафията в тази система и чрез влиянието си над мнозинството във ВСС той брани интересите на своите господари и наказва неудобните! Всички помним как в началото на 90-те години държавните предприятия бяха източени чрез една универсална  престъпна схема, като мафията поставяше своите фирми на входа и изхода на завода или предприятието. Така се упражняваше тотален контрол и целият ресурс се източваше., докато накрая оставаха само руини. Същата схема наблюдаваме и днес по отношение на съдебната система. Прокуратурата (като частна фирма на мафията) е поставена на входа и изхода на съдебната система, налагайки тотален контрол и изкривявайки и опорочавайки всички процеси. Прокуратурата е на входа, като от нея зависи дали и на кого ще бъдат повдигнати обвинения. Това отдавна не е обективен процес, а поръчкова дейност в която основна роля имат Пеевски и Борисов, а Цацаров е проводник и изпълнител на тяхната воля. Един съдия не може да осъди и най-корумпираният политик, ако прокуратурата не му повдигне обвинения и не ги внесе в съда. Прокуратурата обаче застана от години и на изхода на съдебната система, като предрешава не рядко съдебните решения. Това става също поръчково, чрез лошо подготвени обвинения, негодни и умишлено компрометирани  доказателства, тенденциозни и фалшиви експертизи, свидетели и СРС-та. Така съдиите заради „грешки“ и умишлени пропуски на обвинението са принудени да издават оправдателни присъди, или да връщат делата на прокуратурата. Помните  репликата на Бойко Борисов: „Ние ги хващаме, те ги пускат“, но никой не казва защо ги пускат. Разбира се, в българският съд също има гнили ябълки, често толерирани кариерно отново от Цацаров чрез влиянието му във ВСС, но борбата срещу корупцията в България е обречена именно заради бездействието и тенденциозните действия на прокуратурата. Институция, загубила отдавна своите обществени и конституционни функции и задължения и превърнала се в бухалка за неудобните и пазител на мафията. 

Помията, която изляха свинските парцали след срещата на БОЕЦ с Лозан Панов показва огромните страхове в душите на техните господари. Борисов, Пеевски и Цацаров разбират, че тяхната власт се крепи само и единствено на тоталният контрол върху всички власти и репресиите над неудобните. Факта, че тези им действия се оказват безрезултатни към част от магистратите и гражданското общество разбива легендата за всевластието и могъществото на мафията. И това е най-големият им страх, че примера на Лозан Панов може да стане заразителен, че много български магистрати може и ще се отърсят  и Правдата и Справедливостта ще бъдат поставена над интересите на дебелите и мутренската им стабилност. Страх ги е и че гражданите осъзнават силата си, а БОЕЦ събираме все по-голяма обществена подкрепа.

И още нещо, по точно две неща.

През 2017г. след сигнал на БОЕЦ, ИВСС образува проверка срещу главният прокурор Сотир Цацаров заради скандала ЦумГейт! Всички помните този мегаскандал, за срещата на Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на свързаният с БСП олигарх Георги Гергов в ЦУМ.  БОЕЦ изразихме пред ИВСС своите съмнения и убеждението ни, че тази среща на Цацаров е проведена противно на всякакви законови и морални норми за поведение на един главен прокурор. След три месеца получихме отговор, че ИВСС не откриват никакъв повод за притеснение и според тях тайни срещи на главният прокурор в работно време в частните офиси на партийно оцветени олигарси и то по време на предизборна кампания не са проблем и всичко си е ок. БОЕЦ поискахме официално, чрез внесено Заявление среща с г-жа Точкова, председател на ИВСС. Точкова отказа да се срещне с нас с аргумента, че „няма практика, като висш магистрат да се срещам с граждани и представители на граждански организации“. Същата Точкова, която намира за нормално Цацаров, като висш магистрат да се среща нелегално с олигарси в частните им офиси не намира за нормално да се срещне легално и открито с граждани в собственият си офис по казус, по който те са вносители на официален сигнал!

 

НА 18.05.2018г., БОЕЦ внесохме Заявление  с входящ номер 27 482 за среща с главният прокурор Сотир Цацаров в деловодството на Върховна касационна прокуратура.

Светкавично, още в първият работен ден на следващата седмица от кабинета на главният прокурор ни изпратиха отговор с изходящ номер ГП1923, от който става ясно, че Цацаров няма куража да се срещне с бойците, а ни препраща на подчинените си.

Цацаров

Страха разбираме, но не разбираме, как така няма желание да се срещне с нас, а на олигарси, като Георги Гергов например, ходи на крак в офиса му в ЦУМ? Кой е по важен за Цацаров- гражданите, или олигарсите? Чии интереси защитава Цацаров? На гражданите, или на олигарсите? На кого служи прокуратурата? На гражданите, или на олигарсите? Припомняме, че румънската шефка на специалираната прокуратура, Лаура Кьовеши, по покана на „Инициатива правосъдие за всеки“ дойде в България и се срещна с българските граждани и организации, като отговори на всичките им въпроси! Среща, на която и БОЕЦ присъствахме и зададохме совите въпроси, на които получихме отговори от г-жа Кьовеши.

А шефа на българската прокуратура не смее да се срещне със същите тези граждани. Но с Бойко Борисов се среща всяка сряда, за да получава „разпореждания“ и да докладва за изпълнението на поставените му задачи. Но и това е разбираемо, все пак „той си го избра“.

Една от целите на срещата, за която предварително бяхме уведомили Цацаров бе да му предадем лично допълнителна информация, документи и доказателства във връзка със сигнала ни срещу Горанов и Борисов за ДДСгейт и източените 16 милиарда лева ДДС. Цацаров се скри, а прокуратурата не откри престъпление,като източването на милиарди ДДС продължава и до днес! Гражданите не бяхме чути, но мафията бе опазена и босовете и защитени.

На този фон срещата с Лозан Панов е още по ценна. Пример, че в България има достойни магистрати. Отговорно поведение на административен ръководител, който се среща официално и прозрачно с представители на една гражданска организация в разговор по обществено значими теми – контрапункт на ЦУМгейт и задкулисието! БОЕЦ изразяваме своята благодарност за отделеното време и внимание.

БОЕЦ продължаваме битките си и вярваме, че гражданското общество има силите да се изправи срещу мафията превзела държавата ни, кактко и да защити достойните български магистрати станали мишени на същата тази мафия заради смелата им позиция в отстояване на принципите на правовата държава. Борбата за справедливост е наша обща битка и именно честните и достойни магистрати вътре в съдебната система ще довършат това, което гражданите ще започнем на площадите. 

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”