Абсурд! Санирането на блок в Карнобат се бави заради междусъседски войни

В основата на спора е едно строително скеле, а общината може да загуби 5 милиона лева

Санирането на блок в Карнобат се бави заради междусъседски войни. В основата на спора е едно строително скеле, а общината може да загуби 5 милиона лева. Това разкри водещият на „Пълен абсурд“ по Нова телевизия Румен Бахов.

Заложник за успеха на санирането в цяла една община се превърна строителното скеле. То трябвало да послужи при изолацията на един 7-етажен жилищен блок, но така и не влязло в действие.

Строителите ударили на камък, когато пробвали да качат металната конструкция върху съседна сграда. Нейните собственици категорично отказали да допуснат скелето на собствена територия, защото се страхували, че ще им пробие покрива.

Санирането вървяло като по ноти – етаж по етаж, блок по блок, но една фасада или по-точно казано половин се превърнала в ябълката на раздора, заради скеле, което трябвало да се монтира върху Медицински център.

„Строителите казаха, че им трябва поне два метра широчина. Не ги пускам, защото правих основен ремонт на тази сграда, преустроих я. Вложих доста средства. Консултирал съм с архитекти, строителни инженери, конструктори и всичките бяха на мнение, че поставянето на 7-етажно метално скеле ще доведе до последствия в конструкцията на плочата и оттам до течове“, заяви пред камерата на Нова телевизия д-р Никифор Никифоров.

Времето притискало строителите, а Община Карнобат била заплашена от финансови санкции, ако не приключи санирането в срок. Кметът Георги Димитров обясни, че заради забавянето има опасност от финансови корекции не само за неизпълнение на дейностите по този жилищен блок, но и върху всички останали сгради, а те са 16 с обща сума около 5 млн. лева. Толкова ще са санкциите за общината, поясни той.

За да излязат от абсурдната ситуация и да бъде довършена фасадата на блока, се наложило строителната фирма да наеме алпинисти. Така обаче санирането се оказало двойно по-скъпо. Разходите са за наша сметка, уточни техническият ръководител на фирмата строител Светослав Боянов.