Адвокати излизат на протест: „Няма да се превръщаме в агенти на ДАНС!“

Адвокати от цялата страна  се организират във Фейсбук и излизат на протест, озаглавен „Адвокати vs ДАНС“. Защитниците се противопоставят на мерките за борба с изпирането на пари, които буквално ги превръщат в доносници на службите. Според законовите изисквания адвокатите трябва да докладват на ДАНС своите клиенти.

Автор на инициативата  „Адвокати vs ДАНС“ е адвокат Иван Петров, който е бивш апелативен прокурор на София, и към събитието се присъединяват все повече привърженици. Протестът е насрочен за следващата седмица – четвъртък, 21 февруари, от 12 до 15 ч. на площад „Народно събрание“.

Кой позволи закон да превръща адвоката в доносник на ДАНС, публично попита вчера адвокат Емилия Недева Висшия адвокатски съвет. Вменените на защитника задължения да изготвят комплексна проверка на клиентите си за нуждите на ДАНС, да събират, изготвят и изпращат информация за тях зачертава принципите на професията и адвокатската тайна, категорична е тя. В същото време законът не е оспорен пред Конституционния съд и не е искано президентско вето върху него.

„Адвокатите не танцуват с ДАНС! Време е да се преброим и определим кои са танцуващите! Някои са отдавна и са свикнали. Те няма да дойдат“, е написал адвокат Иван Петров в поста си към протеста.

Адвокат Николай Хаджигенов е публикувал във Фейсбук изпратено уведомление до председателите на Висшия адвокатски съвет и на адвокатската колегия в Монтана.

В него пише: „Във връзка с получените днес указания от адвокатската колегия, досежно прилагане на мерки срещу прането на пари, Ви уведомявам, че отказвам да спазвам така вменените на адвокатурата дейности, доколкото ги намирам не само за несвойствени, но и противоречащи на идеята за свободна и независима адвокатура“.

Върви и подписка за национален протест на адвокати, които се събират в понеделник, от 12:00 ч до 15: 00 ч. на ул.Калоян 1 а в столицата пред сградата на Висшия адвокатски съвет.

Ето какво още  епубликвуак в блога си адв. Хаджигенов:

„Краят наближава……

Тихомълком и по терлици с едно-две съобщения по медиите премина информацията, че според последните изменения на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) на ДАНС са длъжни да докладват за клиентите си: счетоводители, съдебни изпълнители и нотариуси. Споменаха я в.Дневник и няколко от онлайн медиите и тва е. И всичко заглъхна за пореден път. Ей така от нездрав интерес, провокиран от реплика на приятел на приятел в лицевата книга (Фейсбук) отворих страницата на ДАНС да видя, за какво аджеба иде реч. Да си призная честно, не бях особено изненадан да открия, че на практика всички професии, работещи с клиенти са длъжни да се регистрират в ДАНС и да им снасят информация. Звучи ли ви познато, а?

Това обаче нищо не е!

В изброените професии под т.26 изрично посочени лицата, които по занятие извършват правни консултации?????

Демек, ние!

Адвокатите!

Отделили са ни най-много място и внимание, като на близо десет реда са описали в кои случаи сме длъжни да докладваме за клиентите си. Нещо повече, изготвили са правила за докладване и критерии! Повярвайте ни, изброяването включва всеки един аспект на адвокатската професия и отношенията адвокат – клиент! Понеже сме убедени в грамотността на читателите си, съвсем накратко, бихме искали да ви обърнем внимание, върху следното: Отношенията адвокат – клиент са конфиденциални и неприкосновени!

Нищо от онова, което си говорят клиентите с адвоката си, не може да послужи, като доказателство!!!!! Адвокатските книжа, компютри, досиета, файлове и т.н. са неприкосновени! Не подлежат на изземване, копиране, преглеждане и каквото и да било друго! Така наречената „адвокатска тайна“ е възпроизведена в чл. 30 ал.5 Конституцията на Република България, Закона за адвокатурата, НПК, Европейската конвенция за защита правата на човека.

Въведеното задължение за адвокатите за станат доносници на ДАНС, разбирай на властта е неправилно и незаконосъобразно! Нещо повече, директно противоречи не само на изброените по-горе нормативни актове, но и на цялата идея за правосъдие, независима, свободна и самоуправляваща се адвокатура, разделение на властите, демокрация и правата на човека.

Въвеждането на задължение на адвокатите да докладват за клиентите си, грубо нарушава едно от най-важните права на човека – правото на защита! Никъде по света адвокатите не разкриват адвокатската тайна!

Никъде!

Е, може би освен в Северна Корея? Всъщност, не сме съвсем сигурни, но там май нямат изобщо адвокати?

Баси, „1984“ на Оруел пасти ще яде пред въведения от милиционерското правителство „ред“ за доносничене. С огромно съжаление ще констатираме за пореден път, че подобно нещо не е имало дори по соца, когато всеки трети беше доносник!

Едва ли, някой поддържа илюзията, че подобни мерки са насочени към реална борба с престъпността? Както многократно сме споменавали ефективността на МВР във борбата и с престъпността е равна на нула! Така че, единственият възможен извод е, че това е поредната голяма крачка към тоталитаризма на режимът Борисов.

Декларация: С настоящото, уведомявам всички заинтересовани лица и организации, че НЯМА да се регистрирам в ДАНС! Също така, няма да подавам, каквато и да било информация за клиентите си и или за техните казуси не само на ДАНС, но и на каквито и да било служби и службици!!!

Апел: Призовавам всички адвокати, практикуващи и не само юристи, съдии, прокурори и въобще всички, които поне малко се чувстват граждани, а не роби да изпратят по едно писмо или имейл на Висшия Адвокатски съвет, Омбудсмана, Министерски съвет, Народното събрание, Комисията по защита правата на човека към ООН, Европейският парламент, както и към всички възможни европейски и международни организации.

Ние, лично ще изпратим писмени уведомления до всички за които се сетим, още в понеделник!

Вбесени сме и повече няма да търпим!

Автор на колажа е Владимир Дойчинов“