Борисов събра ГЕРБ и обяви: връщаме преференцията и назначаваме ЦИК

Три дни след като ГЕРБ, заедно с ДПС и НФСБ повишиха прага за валидност на преференциалното гласуване, лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов се намеси. Резултатът е, че ГЕРБ пое ангажимент да ревизира решението си.

Въпреки че промените в Изборния кодекс бяха приети окончателно, в присъствието на Борисов народният представител Георги Марков обяви пред журналисти, че партията възнамерява да върне правилата за преференциалното гласуване. ГЕРБ се отказват и от намерението си да оставят сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) да проведе изборите за евродепутати въпреки изтичащия й мандат.

„ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, защото сме единствената политическа сила в България, която се вслуша в гласа на 2.5 млн. избиратели“, каза Марков.

От думите на Борисов се разбра, че ГЕРБ или ще чака президентът да наложи вето на промените, приети миналата седмица, или партията ще внесе нови поправки в кодекса.

„Или чрез вето на президента, или, ако се наложи, веднага да се внесе от депутатите законопроект и да се върне старото положение“, каза премиерът.

Това означава, че бъде върнат досегашният праг за преференциите – за евроизбори 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни – 7%.

Преди дни по настояване на ДПС преференциалният вот беше обезсмислен, като прагът на пренареждането бе драстично завишен.

За случилото се отговорност пое председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвърза гласуването със съществуването на настоящия парламент.

Решението за ревизията на приетите текстове е взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано спешно от Борисов. На него не е присъствал Цветанов.

Освен това ГЕРБ са решили да изберат нов състав на ЦИК – нещо, от което се бяха отказали с аргумента, че не е подходящо комисията да се сменя непосредствено преди евровота. По закон мандатът на ЦИК изтича през март и парламентът трябва да избере нов състав на комисията.

Междувременно по инициатива на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) неправителствени организации, изборни експерти, социолози и граждани се обявиха за запазване на преференциалните прагове.

www.svobodnaevropa.bg/a/29776558.html