България против Кьовеши за главен прокурор на ЕС, страх тресе властта

България е гласувала против Лаура Кьовеши. Сега на ход е ЕП, който трябва да покаже, че е представителен орган на гражданите на ЕС, а не на масово корумпираните и страхливи правителства, коментира Радан Кънев

България е гласувала против Лаура Кьовеши за избора на европейски главен прокурор, съобщи „Сега“. Вестникът информира, че по време на гласуването на заседанието в комисията българският представител е бил твърдо против румънката, която като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията.
В Румъния са повдигнати обвинения на хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии, а това очевидно е плашещо за нашите политици, защото ако Кьовеши стане европейски ще им стъжни живота.
Когато започне да функционира Европейската прокуратура, тя ще разследва злоупотреби с европейски средства, в това число измами, корупция и злоупотреби с ДДС. Цацаров и Цацаратурата ще играят второстепенна роля.
По-рано през седмицата стана ясно, че от тримата кандидати най-много точки (50) е получил френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, докато поставената на първо място от експертното жури Кьовеши получи 29 – толкова, колкото и германският кандидат Андрес Ритер.
„Резултатът не е учудващ, но е тъжен. Очевидно е, че не само румънските комунисти, но и всички управляващи комунисти в Източна Европа – България, Унгария, Чехия и т.н., а по всяка вероятност и италианските управляващи комунисти и националисти, са надали такъв вой, че са стреснали не особено смелите „западняци“, коментира във Фейсбук бившият лидер на ДСБ Радан Кънев.
Сега на ход е ЕП, който трябва да покаже, че е истински представителен орган на ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС, а не на масово корумпираните и страхливи правителства, добавя той.