Българка даде всичките си пари за паметник на Апостола

Да бъдем достойни за Апостола и Бог да пази Майка България, за да я има, каза пред паметника на Левски дарителят Пенка Георгиева, която сбъдна мечтата си

Пенсионерка дари всичките си спестени пари за паметник на Васил Левски в Мездра. Възрастната жена превръща мечтата на живота си в реалност, като дава 10 хил. лв за благородното дело, а пред камерата на бТВ пожела а бъдем достойни за Апостола и Бог да пази Майка България, за да я има.

„Това е целият ми съзнателен живот, за 42 години трудов стаж, бях си обещала, че всичко, което имам, го посвещавам за тая кауза. Имала, казват -дала, не е така, много хора имат, но не всеки би дал всичко”, сподели Пенка Георгиева.

Най-голямото удовлетворение на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата днес се покланят много деца. Сега Пенка си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча в Мездра на Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Левски.

Междувременно църква, свързана с историята на революционните комитети и делото на Левски, тъне в разруха.

На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на уникална каменна средновековна църква. Тук през 1872 г. Апостола е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции личи отвсякъде – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се показват дървета, и от избелелите образи по стените.

Оцелял през робство и войни, храмът е на път да изчезне в мирно време, поругаван и от търсачи на съкровища. Следите от иманярите личат от многобройните изкопи около храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.