В деня на Левски предотвратиха продажбата на дете

 Продажбата на  дете от бургаският квартал „Победа“ е осуетена от смела служителка на Община Бургас, задържани са няколко души

Снимка: iStock

В деня на Левски, когато цяла България се прекланя пред подвига на Апостола на свободата, една смела служителка от Община Бургас успя да предотврати продажбата на 14-годишно дете в чужбина. Преди 146 години Дякона увисна на бесилото в името на свободата, а днес свободни ли сме? Робство няма, но едни хора в свободна уж България се продават като роби заради бедността и мизерията.
Родителите на 14-годишното момиче са от ромски произход. Живеят в квартал „Акациите”. Те се опитали да извадят нов акт за раждане на дъщеря си, защото оригиналният документ бил изгубен, съобщава бТВ. Той е необходим за издаването на други важни документи при пътуване зад граница и удостоверяване на родителски права.
Поведението на фамилията обаче се сторило подозрително на служителката от отдела за административно обслужване на гражданите. Тя използвала момента, когато детето останало само за кратко, за да разговаря с него. Тогава момичето споделило, че ще бъде изведено в чужбина против волята му и поискало помощ.
Служителката сигнализират веднага в районното полицейско управление. Униформените пристигнали за по-малко от 10 минути. При последвалата акция са задържани няколко души. По случая е образувано досъдебно производство.