Другарите напускат парламента за парлама, „Шайката“ остава

Вече е ясно кой крепи правителството, каза лидерът Корнелия Нинова и припомни думите на Ц.Ц., че за стабилността на управлението са подкрепили ДПС срещу преференциите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на пленум на левицата колегите й от Парламентарната група на левицата да напуснат парламента.

Тя изтъкна, че законодателният орган се ползва с 8% доверие, съобщава бТВ.

„Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, той е място, където се водят жълти спорове, обидни дебати”, коментира Нинова.

Лидерът на БСП разкритикува поправките в Изборния кодекс в частта им за преференциалното гласуване и поиска президентът Румен Радев да наложи вето върху тях.

„Поставяме на управляващите няколко условия – избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания от онзи ден, връщане на преференцията на равнищата, на които беше преди гласуването онзи ден”, отбеляза Нинова.

„Лъсна истината за нова управляваща коалиция – ГЕРБ, ДПС, ОП. Тя беше оповестена от г-н Цветанов. Според думите му ГЕРБ се съгласили да отпаднат преференциите при гласуването по искане на ДПС. Но забележете защо: “в името на запазване на стабилността на управлението“. Вече е ясно кой крепи правителството на Борисов“, сподели във Фейсбук лидерът на червените.

„Само и само да останат на власт с подкрепата на ДПС, посегнаха на правото ви да избирате личности, като размествате партийните листи. Интересно е и изречението на Цветанов: „съгласих се от името на ГЕРБ“. Да не би ГЕРБ да са свалили Борисов от лидерския пост и да са избрали Цветанов и да не сме разбрали?“, пита тя.

Ако другарите я послушат и се изнесат от парламента, „Шайката“ ще остане без опозиция. Не че такава досега е имало. Дори поправките в Изборния кодекс, заради които Нинова и червените й съпартийци се канят да напуснат парламента, са приети благодарение на цирка, който разиграха.

„Така наречената опозиция уж саботира кворума и не се регистрира, след което на сцената се появява истинския партньор и на ГЕРБ, и на БСП, а именно ДПС. По този начин се осигурява минимален кворум, чрез който се дава възможност промените на Изборния кодекс да се гласуват с 70-80 гласа. За да е пълен циркът си спретват и малко караница, за да има зрелище за заблудения суверен!“, коментира бившият депутат Димитър Байрактаров.

“Резултатът премахване на дистанционното гласуване, невъвеждане на машинното гласуване, премахване на префенциите като мажоритарен елемент /разбирай обслужване на партийните вождове и търговията за избираемо място в листите/“, добавя той.