ЕК поряза България с по-високи глоби за неспазване на законодателството

България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им, информира Dnes.bg.

Комисията може да поиска Съдът на ЕС да наложи санкции на държава, която не спазва европейското законодателство. Това е последният, трети етап от наказателните процедури – първо има две предупредителни фази, в които Брюксел дава срокове на страната нарушителка да вземе мерки.

При изчисляването на глобите се вземат предвид три фактора – тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции.

Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й. България има 10 гласа при вземането на решения в Съвета, или 1,44% от общата сума на гласовете.  В Европарламента обаче тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарасне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обясни, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”.

Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия. Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само с 14% от евродепутатите. Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й – 9,8%. След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още петима евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това пак ще свали размера на евентуалните санкции.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.