Заплаха: Йончева внася в ОЛАФ записите за „Ало, Банов съм“

Депутатката, заради която министър Банов може да се сбогува с мекото си кресло, показа и нови документи, които според нея внасят светлина по казуса

Записът по станалия известен като случая… „Ало, Банов съм“ е автентичен, това каза в предаването „Тази неделя“ по бТВ депутатът от БСП Елена Йончева.  Тя твърди, че са дописвани актове за спиране на строежа на столичното Ларго по независещи от строителя причини, за да не се плащат неустойки.

Според данните на социалистите, министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести сериозна сума за неустойки на фирмата-изпълнител на ремонта на столичното Ларго.

Елена Йончева показа и нови документи, които според нея внасят светлина по казуса. По думите й има становище на Агенцията за обществени поръчки от края на 2015-та, където се говори, че има само два Акт 10, което означава спиране на строителството по независещи от строителя причини.

„След една година има доклад на Държавната агенция финансова инспекция, Актовете са за периода 2015-та, на са 3, а са 5, дописани са 3 акта”, уточни Йончева.

„Ние сме подписали 5-те акта, къде след това възложител, консултант не са ги прилагали и защо не са ги прилагали, единствено те могат да отговорят на този въпрос”, отговори инж. Росен Колелиев – представител на дружеството-изпълнител на ДЗЗД Антична Сердика.

„Имаме ги в архива с датите, когато са съставени. Къде, защо, как не са приложени към останалата документация, не мога да коментирам. Това е работа на консултанта и на възложителя”, обясни още инж. Колелиев.

Елена Йончева не допуска, че източникът й на информация я е подвел и защитен свидетел.

„Нямам съмнения в него, консултирала съм се, това е автентичен запис, а това е защитен свидетел”, категорична беше тя.

Според изпълнителите на проекта, обвиненията срещу тях са неоснователни, защото са имали законови основания да искат удължаване на срока за изпълнение.

„Чувството, че сме обвинени несправедливо, е много тегаво. Бих го сравнил с това, което Елена Йончева изпитва, ако действително няма нищо в тая афера с КТБ, по същия начин се чувстваме в момента”, посочи инж. Росен Колелиев.

Елена Йончева, заяви, че е предоставила всички данни на прокуратурата, а в понеделник внася в ОЛАФ и съответните органи всички записи и данни.

„Не защитавам никого, най-малко Елена /която дълбоко презирам/, но ми направи впечатление, че спрямо хората, които са замесени в аферата „Ало, Банов е“, се използва същата проверена и изпитана тактика – биват обявявани от проправителствените медии за хомосексуалисти“, коментира пък бившият депутат адвокат Емил Василев.

„Понеже ние българите сме все велики мъже и жени /най-красивите, най-надарените/, достатъчно е на някой да му лепнат етикета „педал“ и го отписваме като личност от съзнанието си. Пък нека той ходи после да обяснява, че не бил обратен. Тъжното е, че тия елементарни трикове за очерняне вървят много в БГ и това не говори добре за интелигентността на българския народ“, сподели във Фейсбук юристът.