Катастрофален спад в туризма: Созопол остава без руснаци?

В Созопол основно разчитат на руснаци, но след спада на рублата все по-рядко се чува руска реч. Експерти говорят за катастрофален спад в туризма

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летищa.
В студиото на Bulgaria ON AIR доц. Румен Драганов каза, че с 40% по-малко са заявените полети на летищата във Варна и Бургас за предстоящия летен сезон.
В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.
„Просто не стигат парите, за да пътуваме зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук непрекъснато. Сега може би няма да успеят“, каза рускинята Ирина, която всяко лято ходи със семейството си в Созопол.
От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара – германския и скандинавския.
От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие.
Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.