Кръгло хало на Мостика

Оптичният феномен е създаден от ледени кристали. При хало се образуват при студено време цветни или бели дъги и други форми в небето

Кръгло хало се появи в Бургас. Оптичният феномен е наблюдаван на Мостика в събота. Бургазлийката Цвета, която успяла да го снима, изпрати снимки за рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.
Хало е създаден от ледени кристали. Образуват се при студено време цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около Слънцето или Луната, пише в Уикипедия.
Това може да се наблюдава при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха. Кристалите се държат като призми, които отразяват и пречупват слънчевата светлина, която на свой ред дисперсира и образува красиви сияния.
Кръглото хало пък се формира, когато светлината се отрази от облак с ледени кристали и от течна вода във въздуха, например дъждовни капки, поставена срещуположно на облака. Понякога образуваната фигура е видима като кръг. По-ярки секции могат да се появят над, под или отстрани на центъра. Страничните секции могат да се срещнат и под имената „слънчеви кучета“ и „пархелии“ (лъжливи слънца). Тези отгоре и отдолу се наричат съответно горни слънчеви дъги и долни слънчеви дъги. 22-градусовото хало е обикновено червено отвътре и синьо отвън.