Нацист ли е бил убитият от комунистите генерал Луков?

 Генерал Луков е бил опозиционер и излиза, че управляващите са били фашисти и опозицията също, а само терористите-комунисти са добрите, коментира Емил Василев

Нацист ли е бил убитият от комунистите – терористи генерал Луков? На този въпрос отговаря бившият депутат Емил Василев.
„По повод на „Луков марш“ и аз да кажа личното си мнение: Нека правим разлика между личността ген. Христо Луков, застрелян от засада от комунисти-терористи през 1943 година и съвременния „Луков марш“, който се ползва от екстремисти да направят впечатление. Всички сме жертва на клишетата. Генерал Христо Луков не е бил нацист“, пише адвокат Василев във Фейсбук.
„Този възглед за него е бил наложен от комунистическата историография след преврата през 1944 година. В една своя статия Даниела Горчева представя много доказателства. Възгледите на някои от лидерите на днешните националистически партии са много по-крайни“, добавя той.
„Легионерите, ратниците и бранниците не са били нещо по-различно от днешните американски скаути – патриотични младежки организации. Но като рекли – Луков е нацист и фашист /без да правят разлика между двете/ и така вече 70 години без причина сатанизираме горкия генерал. А той е герой от войните все пак. Подло убит през 1943 година от терористи-комунисти като се прибирал мирно в къщи. Около 7 хл. легионери са били убити по време на комунистическия терор след 1944 година“, добавя адвокатът.
„Народният съд е водил процеси срещу най-известните легионери. В същото време няма данни легионерите да са убили някого преди 1944 година. Няма и нито една снимка на ген. Луков, на която той да прави нацистки поздрав или да носи нацистки отличителни знаци, например пречупен кръст. Не са известни негови антисемитски изказвания или действия. Все пак опитите за депортиране на българските евреи хронологично са след смъртта на генерала“, припомня Емил Василев.
„Няма нито едно изказване на генерала или негова статия, в която да заявява нацистки или антисемитски позиции. Исторически факт е тежкият личен кофликт, който ген. Луков е имал с цар Борис III и Богдан Филов и опозиционното му държане. А нали уж точно Богдан Филов е бил фашистът в България ?!“, пита бившият депутат.
„Какво излиза – управляващите са били фашисти и опозицията също. Само терористите-комунисти са били добрите. Подобна конструция е тежко алогична и абсурдна. А на псевдопатриотите да препоръчам да спрат да си правят реклама на гърба на този достоен българин“, коментира Емил Василев.