От 2020 година няма да местим стрелките на часовниците

Евродепутатите решиха да не сменяме стрелките на часовника, но ако това се случи през тази година има опасност да редизвика състресение и проблеми в редица сектори. Затова чак от  2020 г. ще спрем да сменяме стрелките на часовници от астрономическо на лятно време. По този начин е гласувала Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Допитване до eвропейските граждани, проведено миналата година, показа, че мнозинството европейци искат тази практика да спре. На това мнение са и българите.

Не тайна , че смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани. Също така оказва и негативно влияние и върху сеслкостопанските животни. По оценки на експерти животновъди, годишно в продължение на около 6 седмици, лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция

През септември 2018 Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019. Имайки предвид обаче процедурата по вземане на решение в ЕС и необходимостта на сектори като например Транспорт и въздухоплаване, този срок ще предизвика сътресение и проблеми. Поради тази причина евродепутатите смятат, че най-реалистично и гладко би било краят на смяната да стане през 2020. Предложението за директива дава възможност на държавите членки все пак да сменят зоната си, ако преценят, че изборът им създава неудобство. Това трябва да се прави с предизвестие към ЕК.

 

Българските учени споделят, че часовата зона, в която се намира сега България – 2 часа преди Гринуичко време, е естествената часова зона за страната ни и трябва да останем в нея.