Очаква се от слаб до катастрофален туристически сезон на Черноморието

От  Института за анализ и оценки в туризма прогнозират катастрофален летен туристически сезон. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.

„Категорично има отлив на рускоговорящи – украинци, руснаци от Беларус“, обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара – германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. „Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон“.

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. „Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме“, обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

В същото време Министерството на туризма съобщава, че България се нарежда сред държавите с ръст по-висок от средния за Европейския съюз по показател нощувки в местата за настаняване, като се позовава на предварителни данни на Евростат за 2018 г.

Според статистиката нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла в страната ни са над 26,8 млн. през миналата година, а отчетеният ръст е 3 на сто. Регистрираното средно за ЕС увеличение е 2,2%. По ръст страната ни изпреварва държави като Дания – 2,7%, Франция – 2,4%, Гърция – 0,5% и Италия – 1,9%.

Данните на Евростат доказват, че усилията да популяризираме страната като дестинация за качествен туризъм с разнообразни възможности за почивка, дават резултати, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Постигнатото през последните 3 години обаче трябва да ни амбицира да се борим за доверието на всеки турист, добави министърът.

По другия показател- нощувки, реализирани от чужденци в места за настаняване с 10 и повече легла резултатите за България са над 17,7 млн., като увеличението им е 3,8 на сто. Ръстът у нас отново изпреварва средния за страните от Общността, който е 2%.  Нарастването при конкурентни на България страни за нощувките, реализирани от чужди граждани, е както следва: Хърватска 3,5%, в Гърция 2,5%, в Кипър 3,2%.

Общият размер на приходите у нас от международен туризъм за 2018 г. е над 7,3 млрд. лв., което представлява ръст от 6,5 на сто, показват последните данни на Българската народна банка.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!