Поведението на министър Банов е като на гузен човек

Имало е забавяне, направили са документи с невярно съдържание, с които са отчели работата, за да не се плаща неустойка от фирмата, коментира Татяна Дончева

Поведението на министърът на културата Боил Банов е като на гузен човек. Така лидерът на извънпарламентарното „Движение 21“ коментира казуса с аудиозаписа, който Елена Йончева разпространи и последвалата неособено културна реакция на културния министър.

На записа, според депутатката от БСП, се чува гласът на тогавашния заместник- министър на културата и настоящ министър, който искал да опрости неустойка на изпълнител на обществена поръчка.

Записът е за ремонта на Ларгото. От него, според БСП, става ясно, че се организира стратегия за опрощаване на неустойка в размер на поне 700 хиляди лева заради забавяне на ремонта.

„Това е запис, който съществува. Доказва се просто със съответната експертиза. Фактът е факт – имало е забавяне, направили са документи с невярно съдържание, с които са отчели работата, за да не се плаща неустойка от фирмата“, заяви Дончева в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ спецсъдът в този му вид не съответства на европейски критерии. Според нея въпросът е не дали ще се появят още записи, а дали това, което се изважда на показ, е нашият живот и дали той ни харесва, защото управлението налага този начин на живот.

Тя коментира и решението на арестуваната за пране на пари Евгения Банева да се включи в надпреварата за място в Брюксел. Новината съобщи съпругът ѝ Николай Банев, който е с нея в следствения арест. Това задава въпроса дали имунитетът на кандидат за евродепутат ще изведе Банева от килията.

Дончева заяви, че има няколко така наречени олигарси, които в момента са клиенти на специализирания съд.

„Това, което се прави с всички тези процеси, е да се преразпредели имущество, раздадено някога на куфарчета. Темата с Евгения и Николай Банев трябва да се разглежда преди всичко в контекста на това има ли доказателства по делото, има ли доказателства за пране на пари и присвояване“, каза още Дончева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

„Ало, Банов съм“, не е схема на министъра, a на „Борисов III”