Принуждават Нончев да възстанови разкопаните дюните на къмпинг Смокиня

 Когато рушиш нещо, трябва да го възстановиш, каза министър Ненов Димов. Той призова Иван Нончев да възстанови разкопаните дюните на къмпинг Смокиня

Иван Нончев и юнаците с багера, които изораха дюната в къмпинг Смокиня може да бъдат принудени да я възстановят. Това намекна министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той каза пред bTV, че ако няма осъдителна присъда, ще поиска нарушителите сами да възстановят дюната. Не стана ясно обаче как ще ги накара да поправят щетите, ако съда обяви, че нямат вина.

Защитената пясъчна бяла дюна на къмпинг „Смокиня” беше разорана преди месец. Повдигнати са обвинения на двама души, собственикът на терена и багериста.

„Това, което прави министърът на околната среда в момента не е особено коректно, защото той има правомощия. Няма нужда да чака постановлението на съда, защото знаете съдебната система отнема много време”, коментира Радостина Ценова, фондация „Биоразнообразие”.

Възстановяването на дюните е много труден, скъп и продължителен процес, казват еколозите.

„Първо трябва да се направи едно много сериозно планиране, проучване, за да се установят какви са въздушните течения, да се види геологията на пясъците, да се види, кои са подходящите видове, така че да съответства на дюнните комплекси в съседство”, допълни Ценова.

Собственикът на разораната пясъчна „нива“ Иван Нончев отказал да коментира думите на министъра.

За да не се стига до прецеденти като този, еколозите искат държавата да изкупи всички дюни от частните имоти.