Разпродават призрачния град край Царево

Никой обаче не ще имот в „Коста дел Кроко”, а излъганите собственици на земята още чакат обещаното обезщетение от инвеститора

Съдия-изпълнител се опитва да разпродаде „Коста дел Кроко” край Царево. Към недостроеният курортен комплекс, който е известен като „призрачния град“, обаче няма никакъв интерес от страна на инвеститорите. Насрочени са търгове, но на няма желаещи да откупят имота. Това каза пред камерата на Нова телевизия Анна Иванова. Тя е една от излъганите собственици на земя.

В бетонните останки са погребани милиони левове на бъдещи собственици на имоти край морето, както и мечтите на собствениците на земята, които нито ще получат печалба от нея, нито могат да я използват.

Строителството на комплекса “Коста дел Кроко“ започна през 2007 година. Комплексът има размерите на един малък град, тъй като капацитетът му е за 2500 души. В него бе планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница и др., с обща разгъната застроена площ от над 60 хил. кв.м.

Инвеститор е фирмата, опериращата с руски капитали „Лаудис Холдинг Груп“, която обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро. Тя изкупува срещу обезщетение частни имоти на 6-7 собственици.

„През 2006 година сключихме договор с фирма, като предоставихме на фирмата наши земи срещу обезщетение. Фирмата се казваше „Лаудис Билдинг“. С тази фирма сключихме договор за застрояване с отстъпено право“, каза за „Здравей, България“ Анна Иванова.

Само тя има да получава 10 апартамента, а нейният род – общо 40. По думите й част от апартаментите са изкупени „на зелено“ от чужди граждани, като цената на квадратния метър надхвърляла 1500 евро.

Днес никой от бившето управление на община Царево не желае да говори за обекта.

Бившият кмет на община Царево Петко Арнаудов, по време на чието управление е издадено строителното разрешение и е започнал строежът, отказа да застане пред камерата ни. В телефонен разговор той си припомни, че инвеститорът е бил поел ангажимент да изгради тук нов водоем, както и модерна инфраструктура – ВиК и електропреносна мрежа.

По план проектът трябва да бъде завършен през 2009 г., но тогава строителството спира и днес бетоновият комплекс прилича на призрачен град. Години по-късно представители на фирмата-инвеститор подавали документи за обновяване на строителните разрешения, си спомня един от заместник-кметовете по строителство в община Царево.

„И от тогава никакво движение, освен, че поне аз докато бях в общинската администрация, един път бяха презаверени сторителните разрешителни за обекта. И от тогава никакво развитие. Доколкото чувам и разбирам от различни източници е на публична продан една част от него. На няколко пъти е разбиван на по-малки и по-малки обекти да се продаде. Не съм сигурен какво се е случило“, каза инж. Станислав Добрев – бивш зам.-кмет на община Царево.

Анна и останалите собственици на наследствени земи, които ги предоставили на инвеститора с надеждата да получат апартаменти, от които да печелят също нямат информация.

Местните често се сещат за несбъднатия луксозен комплекс, който от десет години всички наричат „призрачният град“.

Залезът на „Коста дел Кроко“ настъпи не само заради задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя в годините на кризата за ваканционните имоти, но и заради проблеми със самия инвеститор. Тогавашният собственик на „Лаудис“ Константин Циганов беше арестуван през 2010 г., когато ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност. Той беше сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка и издирван от 2005 г. от Интерпол.

Собствениците не могат нито да продадат земята си, нито да я ползват.

„Това е големият проблем. Ние нищо не можем да направим. Тук са инвестирани страшно много средства. Няма как да да го довършим този обект. Това е невъзможно. От друга страна, не можем да си изискаме и земята обратно, т.е. можем, но трябва тези сгради да ги няма. Ние, за наша сметка да се събори всичко, което е застроено до този момент. Отделно парцелът е обединен вече, за да може всеки от нас да си получи земята обратно ще трябва да се направят процедури за подялба между нас – собствениците и попадаме в един, просто омагьосан кръг“, споделя Анна Иванова.