Сайтът на старейшини сгафи с бургазлии, одобрени за ин витро

Имената и единните им граждански номера на одобрените за ин витро цъфнаха в уеб страницата, потърпевшите се страхуват от злоупотреби с личните им данни

Гаф на служител от Общинския съвет изложи на опасност 35 семейства от Бургас, получили помощ за ин витро. Близо година имената им са стояли в сайта на старейшините, а потърпевшите се страхували някой да не злоупотреби с личните им данни.

Грешката е била коригирана едва, след като зрител на bTV се обадил, за да помоли Лора Стаматис за помощ. Потърпевшите обаче не искали да застанат пред камерата, защото се притесняват да говорят открито за проблемите си.

По-лошото е, ако се злоупотреби от финансова гледна точка с огласените данни, каза все пак една от притеснените дами, чието име и ЕГН е стояло в списъка.

Координаторът на фондация „Искам бебе“ Ваня Христова пък сподели, че това е доста притеснително, а пациентите, които се борим за рожба са много раними. „Това много сериозно би довело до една тревожност, а тя е лош фактор при борбата за дете. Тези семейства трябва да са много спокойни, за да им се случват нещата“, заяви тя пред камерата на bTV.

Диляна Петрова от отдел „Експертно-техническо осигуряване” призна, че гафът е много голям и се извини от името на служителят, който го е допуснал, като не пропусна да спомене, че той ще бъде наказан.

Скандалният файл с личните данни на одобрените за помощ за ин витро вече е свален от сайта на Общинския съвет.