Стремят ли се към служебна победа ГЕРБерастите, президентът пак нахока

Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в Изборния кодекс, коментира президентът Румен Радев

Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в Изборния кодекс. Това сподели във Фейсбук президентът Румен Радев.

Това казах в отговор на журналистически въпрос днес за изборното законодателство, уточни той.

Отказът да се спази закона и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, пълната отмяна на дистанционното гласуване и въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство, уронват демократичността и прозрачността на изборния процес, коментира Радев.

Относно изнесената информация за трансфер на средства от Държавната петролна компания на Венецуела към българска банка и по случая с отравянето на Емилиян Гебрев смятам, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България, добави президентът.

„Тревога пораждат както подобен случай, който касае здравето и живота на българските граждани, така и надеждността на банковата система, която вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната. Изпълнителната власт, под чийто контрол са службите и МВР, трябва да уточни фактологията и установи всички обстоятелства по тези случаи“, подчерта той.

„Българските посланици в чужбина представляват България и не трябва да се делят на „наши“ и на „ваши“. Има предложения на изпълнителната власт, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил, но мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната ни“, коментира Румен Радев.