Съветът по сигурността при Министерския съвет призна самозванеца Хуан Гуайдо

Генералният секретар на ООН и БСП отказаха намеса по въпроса за Венецуела

Съветът по сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България.
Резултат с изображение за гуайдо

Съветът излезе с позиция, че България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната. „Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета по сигурността.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента.

Пълния текст на позицията на Съвета:

[quote]

Република България изразява подкрепа за позицията на нашите партньори в Европейския съюз и международната общност, която признава председателя на Националната асамблея на Боливарска  република Венецуела Хуан Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници.

[/quote]

Секретариатът на  ООН няма да се присъедини към която и да е група държави във връзка с положението във Венецуела, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (Португалия), цитиран на сайта на организацията.

„БСП споделя позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, огласена преди час, а именно – че световната организация няма да взема страна в спора за Венецуела“, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова

„Не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава“, категорична е Нинова. Тя цитира и еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини, че Европа няма единно решение по въпроса, защото няма правомощия да признава държави и отделни институции. Това е в правомощията на всяка страна-членка поотделно.

Според Нинова се спекулира с това, защото Европа не е взимала решение за Венецуела. Позицията на БСП е за ненамеса във вътрешните работи на трета държава, прилагане на международното право и върховенството на закона, както и решаване чрез диалог на проблема между управляващи и опозиция в латиноамериканската държава.

Президентът на Република България Румен Радев също призова за въздържане от позиция по казуса „Венецуела“.