Христо Христов към Боросов: Редно ли е в България чужди разузнавачи „да си веят байрака”

По думите му за първи път имаме пряко доказателство, че чужд разузнавач е извършвал неоторизирани действия в България. 

Христо Христов, който от години разследва и анализира комунистическите служби за сигурност в България, връзките им с КГБ, както и десетки техни операции през годините, коментира в предаването „120 минути” по bTV, че в случая с отравянето на Сергей Скрипал и бизнесмена Емилиян Гебрев има и друга сюжетна линия. А именно, че главният прокурор призна публично, че военен разузнавач на чужда държава е бил три пъти в България.

„Това означава, че има пробив в нашата национална сигурност. Нека хипотетично да си представим какво би станало, ако Москва разбере, че български военни разузнавач под прикритие са били на руска територия. Ще последва протестна нота, гонене на дипломати, а в България – падане на правителство”, заяви Христов.

Той призова премиерът Бойко Борисов да бъде попитан смята ли за редно в България чужди разузнавачи „да си веят байрака”. А ако не смята, какви са мерките.

„Няма реакция и на опозицията. Това е повече от скандално. Единствено Атлантическият съвет излезе с една декларация, която беше публикувана в няколко сайта”, допълни той.

По думите му никой не задава въпроса защо действа ГРУ.

„А отговорът е, защото от анексирането на Крим Русия е в необявено военно положение. Военните разузнавачи действат в една необявена война. С това мълчание губим всякакво доверие и никой няма да споделя информация с когото и да било. И политици, и западни специални служби чакат да видят каква ще е българската реакция. Те утре могат да направят взрив, саботаж – разузнавачите за това са обучавани”, на мнение е Христо Христов.