Ще ни спаси ли Шел със сондажи край Бургас от енергийна зависимост?

Министър Теменужка Петкова и вицето Томислав Дончев се качиха на сондажния кораб и заговориха предизборно за сондажи в блока „Хан Кубрат“

Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ.Това каза в Бургас енергийната министър Теменужка Петкова, след като се качи на кораба на Шел. Тя и вицепремиерът Томислав Дончев пристигнаха в морския град, за да разгледат сондажния кораб Noble Globetrotter II на компанията Shell International Exploration and Development Italia S.p.a. и разбира се, за да си направят пиар.
Местният добив в дълбоко Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно, заяви министърката в най-“добрия“ град за живеене.
Според вицето пък предварителните проучвания в блока, който е отдалечен на около 115 км от Бургас в източна посока, дават основание да се направи и сондаж, което е оппимистична перспектива.
Двамата позираха като на ревю с каски и без каски. Добре поне, че изборите не са в разгара на туристическия сезон, защото можеше и да изплашат страхливите дядки и бабки, дошли да отмарят морския бряг.
До май „Шел“ едва ли ще се отчет с дупки на морското дъно, пък дори и да успеят да направят някой друг кратер, едва ли ще бликне от там течно злато, но пък стремежът да ни спасят от енергийната зависимост може да има златен ефект за онези от „Шайката“, които се нуждаят от много ПР, след като допуснаха тръбата от Русия да ни заобиколи. Черното злато щеше да тече по „Южен поток“, а сега ще се молим на „Шел“ да ни спасяват от високите цени с морски газ или със синьо гориво на още по-високи цени от газта по „Турски поток“.