Бойкотът оставя другарите на Корнелия без лев, а тя иска замразяване на заплатите

По предложение на патриотите депутатите от опозицията ще останат без заплати заради бойкотът, а от БСП настояват за по-ниски заплати на народните представители

Отсъстващите от Народното събрание депутати вероятно ще останат без заплати. Това предложение на Обединени патриоти бе прието днес от коалиционен съвет с ГЕРБ. Утре то влиза и в пленарната зала, съобщава бТВ.
Така в парламента вече ще важи принципът, „който не работи, не трябва да яде”. Предложението на Патриотичния фронт предвижда отсъстващите им колеги в ляво да бъдат изцяло лишени от възнаграждение, ако но посещават заседанията на парламента. Досега те губеха 2/3 от заплатата си, а 1/3 получаваха независимо от престоя си в пленарната зала.
„Вие, ако не идете на работа, ще имате ли заплата? Трябва да сме солидарни с българите, които, ако не отидат на работа не получават пари. Това е искрено и истинско”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Друг е въпросът каква работа вършат послушните депутатчета, които няма причини да бойкотират заседанията на парламента и защо през три месеца си вдигат заплатите.
БСП подкрепят идеята обаче имат условие – и тяхната идея за замразяване на заплатите да бъде приета.
„Отказали сме се от всякакво заплащане и ползване на командировъчни, но въпросът да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение, което въвежда справедливост – да се намалят и замразят заплатите на депутатите”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.
„Отказали сме се от всякакво заплащане и ползване на командировъчни, но да се реши принципно въпросът. Искаме да се разгледа и нашето предложение, което въвежда справедливост – да се намалят и замразят заплатите на депутатите и да не се увеличават на всеки три месеца, автоматично, с ръста на средната заплата”, посочи Нинова.
По думите ѝ, увеличението е несправедливо, защото в частния сектор възнагражденията не се увеличават автоматично.
Справедливо ли е депутатите, които протестират срещу „Шайката“ и не ходят на работа, да не получават заплати, а колегите им от управляващото мнозинство да вземат по 10 бона на месец? Докога ще ги търпим?