Генерал от Карнобат проговори за руската следа в атаката с новичок срещу Гебрев

Случаят „Скрипал“ лъха на непрофесионализъм, каза генерал Тодор Бояджиев. Покушението с новичок пък май е предизборен трик, намекна разузнавачът

Целият случай със Скрипал лъха във всички области на непрофесионализъм. Човек започва да се чуди специалните служби на Великите сили толкова ли е паднал професионализма за извършване за извършване на една операция и за скриването й или се касае за абсолютна аматьорщина. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR роденият в Карнобат генерал Тодор Бояджиев.

Има подозрения обаче, че на наша територия също е използвано химическо оръжие – нервнопаралитичното вещество „новичок“. През миналата година международното пространство се разтресе поради скандал за отравяне на бившия руски таен агент Сергей Скрипал именно с „новичок“.

Русия тогава отрече обвиненията, но много страни помолиха дипломатите й да напуснат.

Според световни медии се оказва, че един от заподозрените извършители, агент на руското военно разузнаване, е бил в България по същото време, в което бизнесменът Емилиян Гебрев изпаднал в кома. Симптомите му били сходни с ефекта от „новичок“.

Към момента Гебрев е разследван за делото за фалита на КТБ. Възможно ли е в България да е използвано химическо оръжие?

Бившият топ разузнавач обаче намекна, че това е предизборен трик.

Ако руснаците са използвали новичок през 2015-та г. в България и той не дал резултат, защо 4 години по-късно ще използват този недействащ агент отново, излагайки на риск не само себе си, но и реномето на своята държава, попита той.

„Още древният оратор Цицерон казва „Ако искате да разберете кой е направил нещо против вашия интерес, най-напред трябва да отговорите на въпроса кой има интерес да го направи. Ако поставим така въпроса изведнъж излиза, че интерес в случая „Скрипал“ и сега с това българско продължение, а абсурдно да се сочи с пръст президентът на Русия, който бил дал съгласие за провеждане на тази операция“, коментира генералът.

Така разузнаването проваля реномето на собствената си държава. Абсурдно е да се обвинява Путин за случая „Скрипал“. Трябва кукувица да му е изпила акъла, за да даде съгласие за тази мисия, едва седмица преди изборите, които той със сигурност ще спечели“, отбеляза бившият разузнавач.

Ако е разработено от специалните служби, винаги има вариант Б, т.е. ако има провал, подчерта той.

„Всички разузнавания допускат понякога да не следват определени указания. За определени случаи имат свобода на действие.

„Няма да се изненадам, ако една личност, която написа „Шайка“ (б.а визира Антон Тодоров), изкопае документ, че Федотов преди да влезе в кабинета на Гебрев е пил кафе на „Позитано“. Предстоят избори, започна битката. Всичко е позволено“

„Като се разчу случая „Скрипал“, не излезе човек от прокуратурата да го обяви, нямаше никой от разследването, а се появи министър-председателката и обърна основния принцип от римското право за невиновност до доказване на противното в презумция за виновност. До ден днешен няма никакво доказателство за вина на руснаците“, добави Бояджиев.

„Слава Богу, че запазихме неутралитет и не изгонихме руските дипломати! Това бе един от сполучливите ни ходове във външната ни политика“, каза още той.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща при премиера с британския посланик Ема Хопкинс каза, че няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е тровен с новичок.

„В отработено кафе в кафемашината в дома на г-н Емилиян Гебрев има следи от хлорпирифос, който е силно токсичен и който се ползва за борба срещу неприятели по земеделските култури. Хлорперифос се е съдържал в руколата в ресторанта на хотела. Разследването е стигнало ори до земеделския производител, който е снабдявал тази салата, но тази версия е отхвърлена по простата причина, че ползваният препарат за третиране на тези култури е в минимални количества и в никакъв случай не може да причини това тежко здравословно състояние”, заяви Сотир Цацаров.