1000 мутри и слуги пазят 38 олигарси, как да ги ликвидираме?

Трябва да се изтръгнат от ръцете на тези олигарси парите, които ги правят силни, коментира Дора Апостолова, която е учредител и ръководител на ДРД“Идея за България“

В България има 38 олигарси на управлявалите през прехода партии – БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ. Те заедно със своя слугинажен апарат от политиците и своя охранителен отряд от мутрите не правят числено повече от 1000 души. Това сподели във Фейсбук поморийката Дора Апостолова, която е учредител и ръководител на ДРД“Идея за България“.

„Като число не са опасни. Те са икономически силни, защото владеят икономиката на страната , т.е труда и хляба на българите и определят парчето въздух ,вода , небе слънце, вода, земя и стандарта им“, коментира тя в социалната мрежа.

„Трябва да се изтръгнат парите от ръцете им, които ги правят силни. Това може да стане ПЪРВО само ако се смени икономическата система, ВТОРО – със смяна на икономическия модел става и смяна на социалната и политическа система“, обясни дамата, която живее във Финландия и преподава в Хелзинкския университет.

„Олигархия т.е едрия капитал, обединен с политическата власт, управлява само в либералните държави като САЩ и неговото копие- Русия. Олигархия няма и не управлява в европейската социална държава, представяна от 8-те най добре развити социални и правови държави на Европа от северна и средна Европа- Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия и Швейцария“, поясни Апостолова.

„Там държавата се управлява от голямата средна класа заемаща 72-85% от обществото.

Социалната държава на Европа има съвсем друг икономически, политически и социален модел от неолибералната на САЩ“, добави тя.

„Ние ще сменим модела, на мястото на сегашния действащ в България неолиберален модел на САЩ (и Русия) ще поставим модела на социалната/правова европейска държава на 8-те изброени горе развити европейски социални държави. Те имат напълно еднакъв икономически и социален модел и са на почти с еднакво ниво на развитие, в техните общества действа реалната (пряка, прозрачна и открита ) демокрация“, заяви идеологът на ДРД“Идея за България“.

„Смяната на модела ще стане само по мирен демократичен път, каквато е била практиката на Европа от II Световна война до сега. Ще протече така: Трябва да се роди нова лява партия с нова лява идеология за борба срещу неолибераралния капитализъм. Народът я вкарва с голямо мнозинство в НС, по този начин се отнема политическата власт на олигархията, като се оставят нейните партия малцинство в НС, т.е. без власт“, обясни Апостолова.

„А след това тази партия със свое законодателно мнозинство кове и приема нови закони, с които първо поставя правилата на правовата европейска държава в Конституцията и подзаконодатеството на страната. И по този начин поставят основите на правовата държава. След това пускаме правовата държава срещу статуквото“, добави тя.

„Правовата държава на Европа има съвсем други правни норми от тези на неолибералната държава. Тя не позволява да се трупа частна собственост с ограбване на държавна собственост и другите от обществото, т.е на принципа “граби беж“ както е в САЩ и Русия (и както стана у нас след 1989 г).“, коментира поморийката, която работи в Хелзинкския университет.

„Ето защо първо трябва да се смени икономическия модел, като се извърши ново преразпределение на собствеността в икономиката с пълно преразглеждане на цялата приватизация от прехода, на всички концесионни и приватизационни сделки, заменки на земи и прочее“, подчерта Апостолова.

„Ще се провери произхода на имуществото на политиците, първия милион на бизнесмените. и ще се изправят корумпираните пред съда, ще го конфискува до 10-то коляно и отидат в пандиза да завършат живота си“, добави тя.

След това трябва да се извършва ново преразпределение на собствеността в икономиката и по този начин да се изтръгне икономиката от ръцете на олигархията, т.е да се отнемат парите от ръцете на олигарсите, обясни поморийката.

„След това правовата държава започва изграждане на социалната държава, тя е тази която изгражда, защитава социалната държава, пази я от разрушаване. Колкото по добре работи правовата държава, толкова по-добре изградена е социална държава“, коментира тя.

„Ние сме изучили модела на социалната и правова държава на развитите европейски страни, направили сме наука за него и сме го разработили за условията на България в нашата доктрина. Това е мирния демократичен път на Европа за смяна на статукво и системи от II Световна война до сега“, уверява Апостолова.

„При нас проблема е друг, че нашият народ не познава нито този развит опит на Европа, нито нейната правова държава, нито нейната реална демокрация, нито е осъзнал силата на своя избирателен вот, защото комунистите вече 70 години го фалшифицират. Отказали са на народа ни демократични избори, т.е. сам да решава съдбата си и са му налагат те съдбата“, коментира тя.

„Ето защо ние пристъпихме към варианта да създадем голямо мощно антинеолиберално протестно движение, в което да обхванем 70% от българските гласоподаватели, които до сега не са гласували в изборите не от незаинтересованост към съдбата на родината си, а защото не искат да дават гласа си за старите партии и не виждат нова политическа алтернатива, която да подкрепят“, подчерта Апостолова.

Антинеолибералното политическо движение е политическата алтернатива която „Идея за България“ предлага на народа си, добавя тя.