1 млрд. лева от горива не влизат в хазната, Нефтохим не плаща данък печалба

Сръбската рафинерия, която е с половината капацитет на българската, отчита печалба от 270 млн. евро при 15% данък печалба, а „Нефтохим” не плаща, каза проф. Гечев

Около 1 млрд. лв. не влизат в държавния бюджет заради сивата икономика при търговията с горива. Това заяви икономистът и депутат от БСП проф. Румен Гечев в предаването „Лице в лице” по бТВ.

„Преди една година с изменения в Закона за акциза, трябваше на всички пристанища, на които се приемат петролни танкери да има измервателни уреди – да, но не. През декември 2017 г. министърът на финансите удължи срока с 6 месеца, до средата на 2018 г., със задна дата. На 16 март се наложи парламентът да узаконява наредбата на Горанов. Вече сме февруари 2019 г. и чак сега имаме намерения да бъде проследявано”, посочи Гечeв.

Според депутата, по европейско законодателство – минималният акциз на 1000 л. гориво е 359 евро, у нас той е 363 евро, докато в Холандия е 778 евро, Франция – 600 евро. Според Гечев, рекордно ниският акциз у нас е за сметка на държавата.

„Ако при крайната цена сме на добро място в ЕС, но около нас има държави с почти двоен акциз. Въпросът е кой прибира парите от разликата, при сравнително еднакви цени за България. Лъвският пай се прибира от продавачите, а при други страни с висок стандарт се прибира от държавата”, посочи депутатът.

По думите на икономиста ролята на държавата е да регулира пазара. „Сръбската рафинерия, която се контролира от „Газпром”, тя е с половината капацитет на българската рафинерия, те обаче отчитат нетна печалба от 270 млн. евро при 15% данък печалба. Българската държава от приватизацията на „Нефтохим” не е платила нито една стотинка данък печалба. Сивата икономика е навсякъде – и при производителите, и при разпространителите”, коментира Гечев.