Моряци от Лейди Бо бедстват в Бургас

Екипажът на Лейди Бо не е получавал заплати повече от половин година

13 моряци бедстват вече четири месеца в пристанище Бургас, заради неизплатени заплати. Корабът „Лейди Бо“, плаващ под панамски флаг в момента е арестуван от самия екипаж, като гаранция, че ще получат парите си.

Екипажът не е получавал заплати повече от половин година, съобщава Нова телевизия. Корабът първо е задържан от българските власти заради техническа неизправност преди четири месеца. След отстраняването й обаче плавателният съд е арестуван от самия екипаж, който е съставен от турци, индийци и украинци.

В корабната кухня храната е оскъдна, въпреки, че от началото на годината ръководството на пристанището е осигурявало и храна, и вода за екипажа.

Разказват, че не са получавали заплати между 6 месеца и година. Безуспешни се оказвали опитите им да получат конкретна дата от корабособственика.

Изпратили писмо до Червения полумесец и Червения кръст с молба за помощ.

„Ние се отзовахме и предоставяме всичко онова, което те са заявили като спешна необходимост, а това са хранителни продукти и хигиенни материали”, обясни Виолета Радева – секретар БЧК в Бургас.

На място пристигна и генералният консул на Турция в Бургас.

„В момента собственикът на кораба се опитва да изтегли кредит от банка, за да може да изплати задълженията и към персонала и към институциите, на които дължи пари”, каза Нурай Иньонтепе – генерален консул на Турция в Бургас.

А задълженията са и към Пристанище Бургас, тъй като корабът от ареста си до момента заема корабно място.