Поклон пред Левски! Нужен ни е и днес, но не като икона

 Дано не допуснем и Левски да изхвърлят от учебниците, както вече се случи с много негови съратници и борци за правда и свобода, сподели Димитър Байрактаров

България се прекланя днес пред подвига на Апостола на свободата Васил Левски. Отбелязваме 146-тата годишнина от гибелта му с възпоменателни церемонии в цялата страна. Политици от различни партии се редят пред паметниците на Дякона, за да му поднасят цветя и позират пред камерите, за да ги види народа какви патриоти са. Всички повтарят заветите му, а не работят като него честно за общото благо. Нужен ни е днес Апостола, но не като икона, пред която да палим свещи и да се молим, за да станем по-свободни или пък управниците ни да станат по-честни и добри. Имаме нужда от него не като Св. Левски, а като човек.

„Той притежава нормални човешки качества като всички нас – обича, мрази, прави грешки, поправя се. Така че не трябва в никакъв случай да идеализираме Апостола, защото той е велик и със заветите си, и с делата си, но и с това, че е истински човек”, каза в студиото на бТВ историкът проф. Пламен Митев.

Поклонението пред паметта и святото дело на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за „чиста и свята република“ се състоя и пред паметника на Левски в Морската градина в Бургас.
Програмата започна с песента „Не пей, славею“, която Апостолът е пял, докато отивал към бесилото.

Представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва, а представителни части от военноморски гарнизон-Бургас отдадоха чест пред монумента на националния герой.

„Преди 146 години майка България загуби великият си син Васил Левски! Той даде живота си за всички нас, за да живеем свободни!“, сподели във Фейсбук пък бившият депутат Димитър Байрактаров.

„Поклон, Апостоле! Дано не допуснем и теб да те изхвърлят от учебниците, както вече се случи с много твои съратници и борци за правда и свобода!“, добавя той.