Мним лекар изнудва прокурорка, заплаши я с 15 брадати мъже

Телефонни измамници се опитали да уловят поредната си жертва, но попаднали на прокурорка от Варненската районната прокуратура, изнудват я за 60 000 лева

Телефонните измамници от Варна попаднаха на прокурорка, съобщава БНТ.
По класическата схема – пари за животоспасяваща операция, те се опитали да уловят поредната си жертва, но попаднали на прокурорка от Варненската районната прокуратура. Наглите престъпници поискали близо 60 000 лева, но планът им бил осуетен от прокуратурата и полицията.
Около 10 часа сутринта на служебния телефон на един от районните прокурори позвънил мъж, който се представил за инспектор Красимир Николов от Общинската полиция в града. Прокурорът забелязал, че на дисплея се изписва телефонен номер на румънски оператор и разбрал, че най-вероятно става дума за телефонна измама.
„Единият от мошениците обяснил на жертвата си, че са заловили част от група от телефонии измамници, в които са намерени списъци с телефонни номера и имена на бъдещи жертви. Обяснено било, че на този телефонен номер, на който е позвънено, фигурира в списъка.
Мнимият полицай казал, че измамниците скоро ще се обадят на стационарния телефон“, каза пред камерата на БНТ говорителят на Районна прокуратура – Варна Вяра Алексиева.
„Затова поискал разговорът с него да продължи по мобилния. След минути друг мъж, представил се за лекар, обяснил, че дъщерята на жертвата е пострадала тежко в катастрофа. За направената й операция на крака с поставяне на златни пирони поискал 30 000 евро“, добавя Алексиева.
Когато жертвата обяснила, че не разполага с толкова голяма сума пари, лекарят започнал да заплашва жертвата, с това, че ще й изпрати 15 брадати мъже, както й започнал да отправя към нея множество обидни, вулгарни думи, каза още говорителят на Районна прокуратура – Варна.
След дълги уговорки, продължили повече от 5 часа, измамникът се съгласил да получи само 7 000 лв. Банкови брошури, имитиращи пачка с пари, били сложени в торбичка и занесени на уговореното място. Малко по-късно там се появила 80-годишна жена, за да вземе парите. Тя е задържана от полицията.
През последните три седмици полицията във Варна е разкрила петима телефонни измамници, като трима от тях вече са в ареста. От ноември миналата година досега са образувани 16 досъдебни производства, а общата сума, с която са ощетени жертвите, надхвърля 80 000 лева.
Телефонните измамници измислят и нови сценарии, като случая с 29-годишна жена от Нови Пазар. Мъж се представил за сътрудник в банкова институция и й обещал съдейства за теглене на банков кредит или за рефинансирането на вече съществуващ.
След редица въпроси жената споделила, че има финансови затруднения. При което измамникът заявил, че е проучил кредитното й досие и може да и помогне да изтегли още пари, но за това й поискал 280 лв. Жената превела сумата, после дала още 900 лв като гаранция. След като не получила документите за кредита, жената сигнализирала в полицията.
От полицията и банковите институции за пореден път заявяват, че не звънят в домовете на хората, за да искат пари.