Президентско вето разлюти ГЕРБерастите, не искат Биг Брадър на изборите

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс, а ГЕРБерастите ревнаха, че то било политическо, макар че хората искат Биг Брадър на изборите

Вето на промените в изборните правила наложи президентът Румен Радев и така разлюти управляващите, че те вкупом ревнаха, изкарвайки го партиен вожд.

Генералът раздразни и пожарникаря премиер. Бойко Борисов се омота като пате в калчища, докато се опитваше да обясни колко „безпристрастен“ е бащата на нацията.

„Когато взимаш страна на една партия, непрекъснато, срещу друга, се превръщаш в политически лидер. Как по-ясно да го кажа?!”, коментира Борисов пред бТВ.

А истината е, че президентът взе страната не на една партия, подкрепи народът. Мнозинството от българите искат Биг Брадър на изборите за разлика от „другата партия“, за която говори Бойко. Българите искат видеонаблюдение в секциите на вота, защото се страхуват гласът им да не изтече в канала и изборите да бъдат фалшифицирани.

Днес върнах за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес“, сподели президентът във Фейсбук.

Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно“, добави Радев.

Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори. Промените в подсъдността на работата и решенията на ЦИК не са в интерес на законността в изборния процес“, обясни държавният глава.

Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. В тази връзка налагам вето на посочените промени. Подробните мотиви ще откриете на сайта на президентството“, добави той.

Същевременно законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините. Тези действия издават отсъствие на воля за прозрачен и честен изборен процес“, коментира президентът.

Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред. През изминалата седмица едни и същи депутати с еднакво усърдие защитаваха две противоположни решения в рамките само на няколко дни“, подчерта той.

Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал“, добави Радев.

Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия“, изтъкна президентът.

Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс. Надявам се, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото“, сподели той.

Като политик и гражданин, който сезира държавния глава за безобразните промени ад хок в Изборния кодекс и го призова за вето, приветствам неговата точна и навременна реакция, сподели във Фейсбук пък евродепутатът Николай Бареков.
Според него президентът днес временно е спрял готвената фалшификация на изборите от мнозинството.
„Проблемите не са само в отнетата преференция на гражданите в бюлетините. Основно те са в пълния едноличен контрол, който ГЕРБ и слугите им от ОП искат да наложат в избирателните секции, РИК, ОИК и ЦИК“, добавя Бареков. 

Странно какво толкова страшно намериха в речта на президента управляващите и коя е партията, на която според Бойко е станал вожд. Промените, които държавният глава иска, са желани от повечето българи. Затова вместо да умуват дали президентът е политик, ГЕРБерастите трябва да помислят дали, след като говори от името на народа, който го е избрал, не е редно да го послушат и да въведат промените, с които ще стане невъзможно фалшифицирането на изборите!